The trial ended for the 5 volunteers in the NGOs Proemaid & Team Humanity who were charged for illegally bringing migrants into the country. All 5 were cleared from the charges. The trial was closely monitored by foreign reporters.
See below articles in Greek And English on the case:
[Scroll Down for the English articles]
Το Ιστορικό:
Σε δίκη για... διακίνηση μεταναστών τρεις αλληλέγγυοι μέλη ΜΚΟ | Εφημερίδα των Συντακτών | 07 Μαϊου 2018
Με την κατηγορία της διεθνούς παράνομης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών δικάζονται σήμερα στη Μυτιλήνη τρεις Ισπανοί, μέλη της ΜΚΟ Proem–Aid, και δυο Δανοί εθελοντές, μέλη της Team Humanity. Οι πέντε είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης στο λιμάνι του νησιού, μόλις είχαν επιστρέψει από ακόμη μια αποστολή διάσωσης, ύστερα από δεκάδες που είχαν εκτελέσει επιτυχώς όλο το φθινόπωρο του 2015 και τους πρώτους μήνες του σκληρού χειμώνα που ακολούθησε. Ηταν 16 Ιανουαρίου 2016 όταν οι εθελοντές διασώστες της Proem-Aid ειδοποιήθηκαν για την ύπαρξη μιας βάρκας με πρόσφυγες που κινδύνευε να βυθιστεί ανοιχτά της Λέσβου. Αμέσως απέπλευσαν και ξεκίνησαν την έρευνα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι δεν βρήκαν κανένα σκάφος, συνελήφθησαν μόλις επέστρεψαν στο λιμάνι της Λέσβου και κατηγορήθηκαν ως διακινητές. Επιπλέον, για να αφεθούν ελεύθεροι χρειάστηκε να καταβάλουν εγγύηση 15.000 ευρώ. Οι τρεις Ισπανοί εθελοντές που κατηγορήθηκαν -Manuel Blanco, Julio Latorre και Quique Rodríguez- έφτασαν από το Σάββατο στη Λέσβο για το δικαστήριο, τονίζοντας ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και υπενθυμίζοντας ότι η οργάνωση συνέχισε το έργο της, πάντα σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Ο αντιπρόεδρος της Proem-Aid, Μανουέλ Μπλάνκο, διαβεβαίωσε ότι «δεν είμαστε μόνο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είμαστε και επαγγελματίες πυροσβέστες, δημόσιοι υπάλληλοι που έχουμε αφιερώσει όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία μας στη διάσωση ανθρώπων».
Η δράση της Proem-Aid: Από την άφιξή της στη Λέσβο, η Proem-Aid βοήθησε περισσότερα από 50.000 άτομα, ενώ μέλη της έχουν συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα βοήθειας σε πρόσφυγες στη Λέσβο, ακόμη και ως πρώτη γραμμή στην ακτή της Λιβύης. Μετά την κράτησή τους και το κατηγορητήριο εναντίον της, η Proem-Aid ξεκίνησε μια εκστρατεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να τροποποιήσει τον νόμο που επιτρέπει να ποινικοποιούνται ενέργειες διάσωσης και έχουν πετύχει να κερδίσουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι κατηγορούμενοι θα συνοδεύονται από αντιπροσωπεία της ισπανικής πρεσβείας της Αθήνας και άλλων Ισπανών επιφανών πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων, μια και το θέμα έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχετική ηλεκτρονική καμπάνια ήδη έχουν υπογράψει πάνω από 170.000 άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Οι ίδιοι δηλώνουν βέβαιοι ότι «η λογική θα θριαμβεύσει, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος σύλληψης και καταδίκης εκείνων που θέλουν μόνο να σώσουν ανθρώπινες ζωές».
ΕΛΛAΔΑ: ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡAΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΣΩΖΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ | Διεθνής Αμνηστία | 07 Μαϊου 2018
Καθώς σήμερα ξεκινά η δίκη των τριών Ισπανών πυροσβεστών που κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση ανθρώπων κατά τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης το 2016 στη Λέσβο, η Maria Serrano, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μετανάστευση, δήλωσε:
«Αυτοί οι τρεις πυροσβέστες ήταν στη Λέσβο για να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές και διασωστικές τους δεξιότητες για να σώσουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες από τον πνιγμό. Δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Αυτές οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν. «Είναι παράλογο να σέρνονται αυτοί οι θαρραλέοι εθελοντές ενώπιον του δικαστηρίου με σουρεαλιστικές κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ατόμων καθώς έτσι διακωμωδείται η δικαιοσύνη και αποκαλύπτεται η ηθική σύγχυση εκείνων που προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τις πράξεις αλληλεγγύης και να εκφοβίσουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι προσπάθειες των ΜΚΟ για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα πρέπει να επαινούνται και να υπερασπίζονται».
Ιστορικό: Ο Manuel Blanco, ο Julio Latorre και ο Jose Enrique Rodríguez ήταν εθελοντές στην ΜΚΟ Proemaid. Συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2016 μετά από την προσπάθειά τους να εντοπίσουν μια βάρκα που βρισκόταν σε κίνδυνο και έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Κατηγορούνται για απόπειρα «παράνομης διακίνησης» και αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε δεκαετή κάθειρξη. Η Proemaid ξεκίνησε να εργάζεται στη Λέσβο το Δεκέμβριο του 2015 και έχει σώσει εκατοντάδες ζωές προσφύγων έκτοτε. Ωστόσο η οργάνωση δεν στέκεται σε αυτές τις παράλογες κατηγορίες και συνεχίζει να εργάζεται στη Λέσβο, υποστηρίζοντας τις ελληνικές αρχές και παρέχοντας επαγγελματικού επιπέδου διασωστικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα βοηθώντας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού στη Λέσβο το 2017. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 7 με 9 Μαΐου. Δύο ακόμη άτομα από τη ΜΚΟ Team Humanity, ο Mohammed Abbassi και ο Salam Aldeen, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες, θα δικαστούν μαζί τους.
Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας παρακολουθούν τη δίκη.
Η απόφαση του Δικαστηρίου:
Αθώοι οι 5 εθελοντές διασώστες | Εφημερίδα των Συντακτών | 08 Μαϊου 2018
Πανηγυρικά αθώους κήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τους πέντε εθελοντές διασώστες από την κατηγορία της απόπειρας διευκόλυνσης παράνομης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών.
Οι πέντε –τρεις Ισπανοί πυροσβέστες μέλη της ΜΚΟ Proem–Aid και δύο Δανοί εθελοντές μέλη της Team Humanity– συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης στο λιμάνι του νησιού τον Ιανουάριο του 2016, μόλις είχαν επιστρέψει από ακόμη μία αποστολή διάσωσης, από τις δεκάδες που είχαν εκτελέσει επιτυχώς όλο το φθινόπωρο του 2015 και τους πρώτους μήνες του φονικού χειμώνα που ακολούθησε. «Πρόκειται πρώτα απ’ όλα για μια νίκη της δικαιοσύνης», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο συνήγορος υπεράσπισης Φραγκίσκος Ραγκούσης, που στάθηκε στο γεγονός της πλήρους αθώωσης. «Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι απαλλάχθηκαν πλήρως των κατηγοριών και όχι απλά λόγω αμφιβολιών. Ελπιδοφόρο, υπό την έννοια ότι τα αδικήματα ποτέ δεν αποδείχθηκαν», συμπλήρωσε. Οπως μάλιστα τόνισε και στην αγόρευσή του, η όλη υπόθεση μέσα και από τις μαρτυρικές καταθέσεις φάνηκε να ήταν ένα σχέδιο για την καταστολή και τον έλεγχο των ΜΚΟ, με πολιτικές προεκτάσεις.
Το δικαστήριο, σύμφωνα και με τους παρατηρητές της Διεθνούς Αμνηστίας που βρέθηκαν στο πλευρό των κατηγορουμένων, φάνηκε να στέκεται ιδιαίτερα στο τυπικό μέρος της υπόθεσης και πιο συγκεκριμένα στις διαδικασίες που ακολούθησε το σκάφος της Team Humanity πριν και κατά τον απόπλου της 14ης Ιανουαρίου 2016, όταν και έλαβε την κλήση για βάρκα με πρόσφυγες που κινδύνευε να ναυαγήσει ανοιχτά του νησιού. Κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο ένας εκ των δύο Δανών υπηκόων, με συγκυβερνήτη τον δεύτερο συμπατριώτη του, οι οποίοι στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι πριν από τον απόπλου είχαν ενημερώσει έγκαιρα το λιμεναρχείο για τον σκοπό της εξόδου του σκάφους από το λιμάνι. Κάτι που νωρίτερα είχαν αρνηθεί οι μάρτυρες κατηγορίας, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος Μυτιλήνης, που συνέλαβαν τους πέντε αμέσως μετά τον κατάπλου του σκάφους. Θυμίζουμε ότι η σύλληψή τους έγινε παρά το γεγονός ότι το διασωστικό σκάφος της Team Humanity επέστρεψε άπραγο, αφού η σχετική έρευνα για σκάφος σε κίνδυνο κατέληξε άγονη. Από την πλευρά τους οι τρεις Ισπανοί, πυροσβέστες στο επάγγελμα, δήλωσαν άγνοια για την έγκαιρη ή μη ειδοποίηση του Λιμενικού Σώματος, αφού εκείνη την ημέρα βρέθηκαν στο σκάφος ως απλά μέλη του πληρώματος και αυτό λόγω του γεγονότος ότι το δικό τους σκάφος είχε παρουσιάσει βλάβη. Οι πέντε κατηγορούνταν και για παράνομη οπλοφορία, αφού στο σκάφος είχαν βρεθεί και διάφορα εργαλεία διάσωσης όπως υδραυλικοί κόφτες που από τους λιμενικούς θεωρήθηκαν όπλα! Να σημειωθεί ότι η αθώωσή τους επετεύχθη παρά την εισήγηση της εισαγγελέως έδρας που ζήτησε την ενοχή τους σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Τη δίκη παρακολούθησε πλήθος δημοσιογράφων, κυρίως από την Ισπανία, ενώ μεταξύ της συνοδείας των κατηγορούμενων πυροσβεστών ήταν και Ισπανοί βουλευτές της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας.
Αθώοι και οι πέντε Ευρωπαίοι εθελοντές | Empros.net | 08 Μαϊου 2018
Αθώοι και οι πέντε Ευρωπαίοι εθελοντές που σύμφωνα με το δικαστήριο κατηγορούνταν για αδικήματα που δεν διέπραξαν.
«Δεν υπήρχε κανένα τεκμήριο που να τους ενοχοποιεί», δηλωσε στο «Ε» ενας εκ των δικηγόρων τους, ο Χάρης Πέτσικος.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε χαρούμενος που η ελληνική δικαιοσύνη αναγνωριζει το ανθρωπιστικό έργο. Και ο Θέμης Κεφάλας ανέφερε πως η απόφαση ειναι πολυ σημαντική μετά από την 7ωρη σχεδον ακροαματικη διαδικασιαΕκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Μυτιλήνη η δίκη πέντε ευρωπαίων εθελοντών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 και κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων από το εξωτερικό στην Ελλάδα και παράνομη οπλοκατοχή.
Κριτική για την 'στοχοποίηση των ΜΚΟ':
Δικαίωση για την αλληλεγγύη | Εφημερίδα των Συντακτών | 09 Μαϊου 2018
Η χτεσινή πανηγυρική αθώωση των διασωστών στη Λέσβο δικαιώνει τους τότε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στάθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων από την πρώτη στιγμή και τους υπερασπίστηκαν στη Δικαιοσύνη (Βασιλική Κατριβάνου, Γιώργος Πάλλης, Πάνος Λάμπρου). Και αφήνει έκθετο τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που είχε αφήσει τους βουλευτές και τα στελέχη τουλάχιστον ακάλυπτους απέναντι στο άθλιο πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος», που τους στοχοποιούσε («Τρίγωνο Λάμπρου - ύποπτων ΜΚΟ - διακινητών», «Πρώτο Θέμα», 18.4.2016). «Στα δικαστήρια θα κριθεί. Μπορεί να φανεί ότι είχε δίκιο [...] το υπουργείο Μετανάστευσης και είχαν άδικο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω -και εγώ μέσα μου βαθιά είμαι σίγουρος- ότι δεν θα φανεί το αντίθετο», είχε πει στη Βουλή ο κύριος Μουζάλας, απαντώντας στους βουλευτές της Ν.Δ. Μ. Βαρβιτσιώτη και Κώστα Κατσιαφάδο, που ενστερνίζονταν το δημοσίευμα.
«Αποστάσεις από τη δράση των "αλληλέγγυων" πήρε ο Μουζάλας» ήταν ο τίτλος του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» στις 19 Απριλίου 2016. Όπως έγραφε τότε η «Εφ.Συν.», αποτελεί πολιτική της Ε.Ε. η στοχοποίηση όσων απλώς βοηθούσαν τους πρόσφυγες στο δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι τους («Ευρωπαϊκή πολιτική η στοχοποίηση των ΜΚΟ», «Εφ.Συν.», 20.4.2016).
The Case and the Trial:
Volunteers Who Rescued Migrants Are Cleared of Criminal Charges in Greece | New York Times | 07 May 2018
ATHENS — Five volunteers for European aid groups who worked in Greece at the height of the migrant crisis were cleared of charges of illegally bringing migrants into the country by a Greek court on the Aegean island of Lesbos on Monday. The case had been closely watched by migrant relief and rescue groups, especially in Denmark and Spain, where the volunteers were from, because their defense lawyers and supporters said it was an attempt to criminalize humanitarian action. The issue has taken on broad importance across Europe and especially in the Mediterranean as the migrant crisis has continued, if at a lower level than when the defendants in Greece volunteered two years ago. The political divisions stoked by migration have left the line between humanitarian intervention and criminal interaction increasingly treacherous to navigate in many countries for nongovernmental organizations, or NGOs.
“This is a strong signal to other NGOs and just people working for humanity,” said one of the Danish defendants, Salam Aldeen, the founder of Team Humanity, speaking by telephone after the verdict. “Saving lives is not a crime, rescuing people is not a crime.”
After 28 Months, a Nightmare Is Over: Sea Rescue Volunteers Acquitted of Trafficking Charges | Medium.org | 08 May 2018
This is the story of five international volunteers accused of trafficking by the Greek authorities.
Five humanitarian workers returned to Lesvos this week to stand trial for their volunteer actions helping asylum seekers in the Mediterranean. The volunteers, three Spanish firefighters from the organization PROEM-AID and two Danes from Team Humanity, were arrested after attempting to rescue asylum seekers off the coast of Lesvos in January 2016. They were indicted on charges of human trafficking and faced up to ten years in prison if convicted. However, the Spanish and Danish volunteers were cleared of all charges in their trial on Monday.
Abbassi, Aldeen, Blanco, Latorre, and Rodríguez stand outside the courtroom. Photo: Inboxnews
According to Manuel Blanco, Vice President of PROEM-AID and one of the accused, the team of professional volunteer firefighters had been operating on Lesvos for over a month before their arrest. In this time, Blanco says that PROEM-AID registered their presence on the island, followed all legal procedures, and secured permission from the Hellenic Coast Guard before every single rescue operation. Interviewed before his trial, Blanco appeared confident that the law was on his side:
“I believe that we will be acquitted and cleared of all charges, because we haven’t done anything wrong, beyond saving lives in the Mediterranean. We were saving lives of people who would have otherwise died. When we do a rescue, we always make contact with the Greek Coast Guard to inform them and ask for authorization.It is also important to refer to maritime law, which articulates that any boat within reach of another in distress has the obligation to help, regardless of that boat’s flag or where it is sinking. International law defends, supports, and establishes that we must perform sea rescue. If we do not, we are committing a crime of omission.”
Aid Workers Who Rescued 51 Migrants Are Cleared of Criminal Charges in Greece | Global Citizen | 08 May 2018
“I lost everything but I did not lose my humanity.”
When a flimsy boat carrying 51 migrants was crossing the Mediterranean Sea in January 2016, heading toward the Greek island of Lesbos, it looked like it wasn’t going to make it. It appeared as if the passengers would join the tens of thousands of other migrants and refugees who have drowned making the same perilous journey in recent years.
Luckily, five humanitarian workers from Denmark and Spain intervened and rescued the migrants, carrying them safely to shore, Al Jazeera reported at the time. Soon after, according to The New York Times, the aid workers were detained and each faced more than a decade in prison for human trafficking.
The case was finally resolved Monday and all charges were dropped against the defendants. Team Humanity and Proem Aid, the two aid groups the defendants worked for, are calling it a vindication of their humanitarian work.
Spanish sea rescue volunteers cleared of smuggling charges in Greece | EFE-EPA | 07 May 2018
Spanish firefighters who had been volunteering with an aid organization when they were accused of attempted human trafficking in Greece were on Monday cleared of all charges by a Greek court. The three men working with Proem-Aid, who were arrested by Greek maritime authorities in 2016, had insisted their sole intention on the island of Lesbos was to carry out humanitarian rescue missions and save lives. "The spotlight is on us today but the real problem is that people are still drowning at sea," said Manuel Blanco, who along with his two colleagues faces 10 years in prison for every person they supposedly smuggled into the country. On Jan. 14, 2016, the firefighters answered a call from Danish NGO Team Humanity, who asked them to collaborate in the rescue of a boat that was adrift. Because the Proem-Aid ship was being repaired, they joined Team Humanity on their vessel, but when they arrived at the spot where the asylum-seekers' boat was supposedly in trouble, they found nothing so they returned to port, where they were immediately detained. They spent three days in jail before being released on bail and returning home.
Watch the video >>>
Volunteer who rescued refugees celebrates after being cleared of human trafficking charges | CBC Radio | 10 May 2018
Salam Aldeen and 4 others from Spain and Denmark charged after rescuing refugees from the Mediterranean.
To many, Salam Aldeen was a hero. But in Greece, his work in saving lives constituted a possible crime, for which he faced years in prison. In 2015, Aldeen left behind his life as an entrepreneur in Denmark to help refugees cross into Europe.
He bought a boat and put together a group of volunteers — called Team Humanity — to rescue refugees making the treacherous trip to Lesbos by sea. Then, two years ago, he was arrested by Greek authorities — along with another Danish volunteer and three Spanish firefighters. The five volunteers were charged with smuggling and faced up to 10 years in jail.
Earlier this week, all five were cleared of their charges.
Salam Aldeen spoke with As it Happens guest host Helen Mann from Lesbos, Greece. Here is some of their conversation.Mr. Aldeen, it has been more than two years since you have been arrested. Tell me what you're feeling like now that you have finally been acquitted.
I am relieved. Really relieved. After two years, thinking that I could get a life sentence for saving lives — it has been very hard. Not only for me, but for the people around me, my family.
But I'm still in shock. I can't believe that I [am] free from everything.
"Without all these organizations ... a lot of people would have been dead." - Salam Aldeen, Team Humanity
When you're sitting in a court and somebody wants to give you a life sentence, there's a lot of things going on in your head.
But I had faith in Greek law and the Greek authorities. So I'm happy it went this way.
Read the rest of the article and listen to the interview of Salam Aldeen >>>