Συντάκτης: Νατάσα Παπανικολάου | Πηγή: Πολιτικά Λέσβου >>>
«Η πορνεία είναι κάτι δεδομένο στη Μόρια. Το survival sex από γυναίκες και άντρες για πέντε ευρώ είναι θεσμός εδώ και καιρό ενώ πλέον γυναίκες που εκδίδονται κυκλοφορούν απροκάλυπτα μέσα στο ΚΥΤ φορώντας «ρούχα εργασίας», συχνά «προσφέροντας» γυμνά μέρη του σώματός τους», αναφέρουν μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται στο κολαστήριο για 9.500 άτομα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής του Σύριζα Γιώργος Πάλλης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2017, η Ύπατη Αρμοστεία μόνο, έλαβε 622 καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής βίας από πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό βιώθηκαν μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Σεξουαλική παρενόχληση και μπούλινγκ σε ανήλικους πρόσφυγες
«Πέρα από τις φήμες που διακινούνται πως ανήλικες πρόσφυγες εκδίδονται μέσα και έξω από το καμπ έχουμε καταγεγραμμένες καταγγελίες ανηλίκων που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό είναι απόρροια της πολύμηνης συστέγασης ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων, ιδίου φύλου και διαφορετικών ηλικιών και ομάδων ευαλωτότητας στον ίδιο χώρο. Σε κάποια isobox συστεγάζονται ανήλικοι που έχουν καταγραφεί ως ενήλικοι μαζί με άτομα που χρίζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης Όλοι αυτοί στεγάζονται στον ίδιο χώρο χωρίς φύλαξη με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθημερινά κρούσματα μπούλινγκ καθώς πολλοί ανήλικοι πέφτουν θύματα εκφοβισμού από μεγαλύτερους που τους χρεώνουν αγγαρείες χρησιμοποιώντας τη βία». εξηγούν υπάλληλοι στο ΚΥΤ.
«Πολλές φορές οι αγωγοί σπάνε και πνιγόμαστε στις ακαθαρσίες. Μέσα σε αυτά ζουν μωρά νεογέννητα καθώς το τελευταίο διάστημα οι γεννήσεις έχουν αυξηθεί μέσα στη Μόρια. Πολύ νεαρές γυναίκες, ακόμη και ανήλικες που έχουν καταγραφεί ως ενήλικες από τη Frontex στην πρώτη υποδοχή, μένουν έγκυες είτε επειδή εξαναγκάζονται σε σεξουαλικές πράξεις είτε επειδή με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι θα «εκβιάσουν» την διαδικασία εκχώρησης ασύλου και θα μπουν σε ομάδες ευαλωτότητας «.
Θέλουν να δηλώσουμε μόνοι μας ότι θέλουμε να απελαθούμε
«Χθες πήρα την οικογένεια μου και πήγα στο βουνό. Κάθε μέρα είναι και χειρότερα. Υπάρχουν άνθρωποι που πάνε στο γιατρό κάθε μέρα και δεν γίνονται καλά, λέει ο Χ που βρίσκεται στο νησί ήδη δύο χρόνια. Μας λένε ότι το κάνουμε για να πάρουμε χαρτί ότι είμαστε άρρωστοι αλλά δεν είναι αλήθεια. Κάποιοι με χρόνια προβλήματα περιμένουμε 4 και 5 μήνες μέχρι να πάμε στο γιατρό και όταν επιτέλους πάμε είμαστε πολύ άρρωστοι».
«Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να μας κάνουν να δηλώσουμε μόνοι μας ότι θέλουμε να απελαθούμε. Μέσα στη Μόρια υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν το 2016 και κλείνουν δύο χρόνια που το αίτημά τους εξετάζεται. Όταν διαμαρτυρόμαστε και προκαλούμε φασαρίες, για παράδειγμα όταν έρχονται νέοι να μείνουν στις σκηνές που πλέον ζουν από 8 ώς 25 άτομα, τότε ως ποινή καθυστερούν την διαδικασία της αίτησης ασύλου. Με αυτό τον τρόπο μας τιμωρούν», λέει ο Μ. από το Αφγανιστάν που ζει εδώ και ενάμιση χρόνο στη Μόρια.
«Καθημερινά βλέπουμε στην κλινική μας ασθενείς με επείγουσες ανάγκες, πολλοί από τους οποίους έχουν αυτοτραυματιστεί ή διαπράξει απόπειρες αυτοκτονίας», σημειώνει στην πρόσφατη αναφορά της η Κατερίνα Κατωπόδη, νοσηλεύτρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Λέσβο που εδώ και κάποιους μήνες λειτουργεί κινητή κλινική έξω από τη Μόρια από την οποία καθημερινά περνούν δεκάδες περιστατικά. «Οι συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας είναι επικίνδυνες και εντελώς ανθυγιεινές, ιδίως για τα παιδιά», αναφέρει ο παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ντέκλαν Μπάρυ.
«Καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την έλλειψη υγιεινής, όπως εμετό και διάρροια, λοιμώξεις του δέρματος και άλλα λοιμώδη νοσήματα, και στη συνέχεια αφού τα αντιμετωπίσουμε, οι ασθενείς πρέπει να επιστρέψουν στις ίδιες κακές συνθήκες. Είναι ένας αφόρητος φαύλος κύκλος. Ο συνδυασμός των ανθυγιεινών και επικίνδυνων συνθηκών που αυξάνουν τις παιδικές ασθένειες, η απουσία κατάλληλων συνθηκών ανάρρωσης για τα άρρωστα παιδιά και η ανεπαρκής πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι ολέθρια για την υγεία των παιδιών».
SOS KAI ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ
«Ο αριθμός των περιστατικών είναι αυξημένος για το υπάρχον προσωπικό. Σε κάποια τμήματα το ποσοστό των ασθενών από τη Μόρια και τα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας αγγίζουν το 90%. Το χειρότερο είναι ότι εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης σε φάρμακα και εξαιτίας των συνθηκών οι ίδιοι ασθενείς έρχονται ξανά και ξανά χωρίς να παρουσιάζουν καμία βελτίωση αφού λάβουν τη γνωμάτευση» σημειώνει γιατρός από το Βοστάνειο που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. «Από την απελπισία τους ορισμένοι προσπαθούν να λάβουν χαρτιά και πιέζουν να πάρουν μια γνωμάτευση καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα μπουν σε ευάλωτες ομάδες. Τεράστιο πρόβλημα προκαλεί το γεγονός ότι από τις 4.30μ.μ. και μετά δεν υπάρχει μεταφραστής.»
Αυθαιρεσίες στην περίθαλψη ασθενών καταγγέλλουν μέλη ΜΚΟ
«Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας παράξενης συμπεριφοράς στην ψυχιατρική πτέρυγα του Βοστάνειου. Σε δύο υποθέσεις ανηλίκων που παραπέμφθηκαν εκεί παρότι η πτέρυγα λειτουργεί για ενήλικες και θα έπρεπε αυτά τα περιστατικά να φεύγουν για Αθήνα ακολουθήθηκε μια παράτυπη διαδικασία από την διεύθυνση της πτέρυγας που με εισαγγελική όπως μάθαμε παρέμβαση έστειλε τους ασθενείς για επαναπροσδιορισμό ανηλικότητας. Ανήλικος που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας αφού έμεινε μια νύχτα έγκλειστος χωρίς διερμηνέα, μετά μεταφέρθηκε στον οδοντίατρο ώστε να εξεταστεί ξανά η ανηλικότητα του. Σίγουρα ο επαναπροσδιορισμός της ηλικίας που για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε γνήσιο έγγραφο που αποδείκνυε την ηλικία του αγοριού δεν ανήκει στις αρμοδιότητες των γιατρών της ψυχιατρικής πτέρυγας».
Στον επόμενο τόνο η νοσηρότητα θα να «αναμενόμενη»…
Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει από την ασυνεννοησία ανάμεσα στην Υπηρεσία Ασύλου, αυτή της Πρώτης Υποδοχής και του ΚΕΕλΠΝΟ είναι πως για τις νέες αφίξεις οι υποθέσεις ευαλωτότητας εξετάζονται μετά από μήνες.Το ΚΚΕΛΠΝΟ δέχεται με ραντεβού τις νέες αφίξεις που ενδεχομένως θα περιμένουν ένα με δύο μήνες ώστε να μπουν σε κάποια ομάδα.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως όπως μας ενημερώνει το Κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων μετά την εβδομαδιαία καταγραφή σε σημεία φροντίδας προσφύγων/μεταναστών, με δεδομένα από 26 Κέντρα Φιλοξενίας σε σύνολο 30 Κέντρων που μετέχουν στο σύστημα «η παρατηρούμενη νοσηρότητα κυμάνθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια».
*Τα ονόματα των προσφύγων και των εργαζομένων στη Μόρια δεν δημοσιεύονται για την προστασία τους.