Συντάκτρια: Τάνια Γεωργιοπούλου | Η Καθημερινή | 20 Ιουλίου 2019
Μια ωρολογιακή βόμβα έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς στη χώρα βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, οι ροές στα νησιά συνεχίζονται, ενώ πολλά από τα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε σημείο καμπής ή λήγουν έως το τέλος του έτους.
Σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται 85.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περίπου 15.000 στα νησιά, ενώ στη χώρα εκτιμάται ότι υπάρχουν επίσης 3.788 ασυνόδευτα ανήλικα, εκ των οποίων μόνο τα 1.921 διαμένουν σε συγκεκριμένες δομές μακροχρόνιας ή έστω προσωρινής φιλοξενίας, ακατάλληλες για ανήλικα. Περίπου 1.000 παιδιά ζουν σε άκρως επισφαλείς συνθήκες, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη διεύθυνση διαμονής τους, ενώ πολλά από αυτά είναι πολύ πιθανό να τελούν σε συνθήκες αστεγίας.
Σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω, αλλά και Σύμη βρίσκονται, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 15.075 αιτούντες άσυλο. Από την αρχή του έτους έως και τις 14 Ιουλίου, από τη θάλασσα έφθασαν 15.216 άτομα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ συνολικά στη χώρα εισήλθαν 21.112 μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.896 από τα βόρεια σύνορα, στον Εβρο. Φυσικά, οι αφίξεις βαίνουν αυξανόμενες κάθε μήνα τώρα το καλοκαίρι, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν: τον Ιούνιο έφθασαν από την Τουρκία στα νησιά 3.122 άτομα, ενώ στατιστικά ο μήνας με τις μεγαλύτερες αφίξεις είναι ο Αύγουστος. Πλέον, οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι κυρίως Αφγανοί –συγκεκριμένα, το 35% όσων έρχονται είναι από το Αφγανιστάν και μόνο το 15,6% προέρχεται από τη Συρία. Το 14,1% είναι άνθρωποι από διάφορες χώρες, το 12% από τη Δημοκρατία του Κονγκό, το 10,5% από το Ιράκ και το 9,3% από την Παλαιστίνη. Διαβάστε περισσότερα>>>