stonisi.gr | 6 Μαίου 2023
Από μακέτες και εξαγγελίες πήξαμε χρόνια τώρα...
Στις 12 Μαΐου εννέα μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές Της 21ης Μαΐου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το νησί μας για λίγες μόνο ώρες και φρόντισε να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες μας, σε μια όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, επιτυχημένη επικοινωνιακά κίνηση, τη διαφορά ανάμεσα στη δική του πολιτική και σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ όσο αφορά το μεταναστευτικό.
Ο εγκαταλειμμένος χώρος του ΚΥΤ Μόριας καθαρίστηκε εσπευσμένα, στήθηκαν εξέδρες, καθίσματα και μικρόφωνα και τονίστηκε με όλους τους δυνατούς τρόπους από όλους τους ομιλητές (Πρωθυπουργός, Μηταράκης, Κύτελης) πως η Μόρια ήταν σε άθλια κατάσταση επί ΣΥΡΙΖΑ με χιλιάδες μετανάστες, χώρος ντροπής για το νησί και τώρα παραδίδεται άσπιλος και αμόλυντος στη Δημοτική Αρχή που με κονδύλια του Υπουργείου Μετανάστευσης θα διαμορφωθεί σε χώρο πολιτισμού, παιδείας κι ένα σωρό άλλα που γνωρίζουμε όλοι διεξοδικά.
Ο Υπουργός Μηταράκης ανακοίνωσε πως διατέθηκαν 550.000 ευρώ για τον καθαρισμό του χώρου. Ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης,σε μια αποστροφή του λόγου του, ευχήθηκε μετά από λίγα χρόνια ο ίδιος ως Δήμαρχος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, να εγκαινιάσουν τις νέες δομές που θα φτιαχτούν εκεί, το Μουσικό Σχολείο, το Ειδικό Σχολείο, Συνεδριακό Κέντρο, Κέντρο Καινοτομίας και Φοιτητικές Εστίες για το Πανεπιστήμιο.
Όσο έπεφταν οι ανακοινώσεις, πίσω από τους ομιλητές δέσποζε μια όμορφη αφίσα που απεικόνιζε τα έργα.Η ευχή του Δημάρχου εκπληρώθηκε, όπως φαίνεται, κατά το ήμισυ, αλλά θα μου επιτρέψετε να μη στοιχηματίσω στην καθολική ολοκλήρωση για δυο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος είναι η αίσθηση μου πως οι δημότες Λέσβου με δυσκολία θα επιλέξουν εκ νέου τον ίδιο Δήμαρχο για να ολοκληρώσει το έργο. Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι η πεποίθηση μου πως ακόμα κι αν το κάνουν η μέχρι πρότινος διαδρομή της Δημοτικής Αρχής ελάχιστα εγγυάται την αποπεράτωση έργου εντός χρονοδιαγράμματος (Λιμάνι Λαμαρίνας, Κολυμβητήριο κ.α.) ή έστω και την καθυστερημένη ολοκλήρωση.
Εδώ μαλώνουμε καθημερινά ποιος κάνει τρύπες στους δρόμους και αναζητούνται ματαίως οι υπεύθυνοι που να βρεθεί ικανότητα για τέτοια πράγματα.
Υπηρέτησα στην 98 ΑΔΤΕ από το 2010 έως το 2013 ως Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου και στη συνέχεια ως Διοικητής του 296 Μ/Κ ΤΕ και έτσι συμμετείχα σε πλήθος συσκέψεων που αφορούσαν το χώρο του ΚΥΤ που για όσους δεν θυμούνται ήταν το παλιό στρατόπεδο του 296.
Θα σας μεταφέρω λοιπόν κάποια γεγονότα που έζησα προσωπικά και καλό είναι να μην τα ξεχνάμε μια και δίνουν εικόνα και για όσα ενδεχομένως θα προκύψουν στο μέλλον.
Το 2010, στην απαρχή της οικονομικής κρίσης, ο Στρατός έψαχνε τρόπους να εξοικονομήσει πόρους και να περιορίσει τα υπάρχοντα Στρατόπεδα. Αυτή η συζήτηση, θέμα που εκκρεμούσε για δεκαετίες, είχε γίνει πλέον επιτακτική και μετά από πλήθος προτάσεων, που λόγω χώρου δεν αναγράφονται, επιλέχτηκε να αδειάσει η Μόρια, κάτι που υλοποιήθηκε μέσα στην επόμενη διετία περίπου.
Ας σημειώσουμε πως τότε θέμα άφιξης μεταναστών δεν υπήρχε και ο χώρος παρέμενε υπό τον έλεγχο του Στρατού. Γιατί ο Στρατός διάλεξε τη Μόρια επίσης είναι ένα θέμα μεγάλης κουβέντας με πολλές παραμέτρους, που γνωρίζω αλλά δεν θα αναλύσω εδώ.