Κίνδυνος απέλασης νεαρού πρόσφυγα

FacebookTwitterE-mailPrint

Κίνδυνος απέλασης νεαρού πρόσφυγα

Συντάκτης: dimokratiki.gr | 18 Αυγούστου 2018

Mε επιστολή τους προς τον αστυνομικό διευθυντή Δωδεκανήσου, επτά καθηγητές του Πανεπιστημίου Aιγαίου, ζητούν την παρέμβασή του προκειμένου να σταματήσουν οι διαδικασίες απέλαση νεαρού πρόσφυγα, που βρίσκεται στα κρατητήρια από τις 8 Aυγούστου, έπειτα από την ανακοίνωση της απόρριψης της αίτησής του για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Eιδικότερα, στην επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν επίσης στον Νικόλαο Τόσκα- Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Μουζάλα- Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, τους βουλευτές Δωδεκανήσου, την Eισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και τα MME, αναφέρουν τα εξής:
Προς 
Διευθυντή Α’ Αστυν. Διεύθυνσης Δωδεκανήσου
Θέμα: Κίνδυνος απέλασης νεαρού πρόσφυγα
Ρόδος, 16 Αυγούστου 2018

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά
Από την προηγούμενη Τετάρτη (8/8/2018) βρίσκεται στα Κρατητήρια Ρόδου ο Mohamed AL KORAESHE, πρόσφυγας από το Ιράκ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της αίτησής του για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Ο κ. Al Koraeshe, ο οποίος διέφυγε από το Ιράκ από φόβο για τη ζωή και την ασφάλειά του λόγω ενόπλων συγκρούσεων στην περιοχή (όπως ο ίδιος μας έχει διαβεβαιώσει), διαμένει στη Ρόδο από τον Ιούνιο του 2017 και έχει παρακολουθήσει τακτικά τα εβδομαδιαία μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, τα οποία προσφέρονται (σε εθελοντική βάση) από το Εργαστήριο Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (Σ.Α.Ε.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ενήλικες πρόσφυγες (ΒΛ. ΣΥΝΗΜΜΕΝΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ). Μάλιστα, μας έκανε εντύπωση που η Β’θμια Επιτροπή Ασύλου δεν έλαβε υπόψη της τη συμμετοχή του κυρίου Al Koraeshe στα μαθήματα Ελληνικών, κάτι που θα πιστοποιούσε τη βούληση εκ μέρους του να αποκτήσει «επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού», άρα και να ενταχθεί ευκολότερα στην Ελληνική κοινωνία, κάτι άλλωστε που είναι βασική προϋπόθεση απόκτησης του καθεστώτος και χορήγησης «άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος» σε πολίτες τρίτων χωρών (βλ. άρ. 90, παρ. 2 του Ν. 4251/2014). Επίσης, δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη τις άοκνες προσπάθειές του να ενταχθεί άμεσα στην αγορά εργασίας της Ρόδου (μας έχει επιδείξει τεκμήρια ότι έχει λάβει Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α. και Α.Μ.Α. του Ι.Κ.Α.), κάτι που λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας δεν έχει καταφέρει μέχρις στιγμής. Διαβάστε περισσότερα>>>

 

 

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Κέντρα και Δομές
/
Κέντρα και Δομές
/