asylumineurope. org | 24 June 2024
Greece Country Report
Η παρούσα αναφορά γράφτηκε από τους Σπύρο-Βλαντ Οικονόμου και Αλκιστίς Αγραφιώτη Χατζηγιαννή, Αγάπη Χουζουράκη, Αικατερίνη Δρακοπούλου, Κυριακή Φιλέρη, Ελένη Καγκιού, Χαρά Καλλιντέρη, Χαρά Κατσιγιάννη, Ζήκο Κολέτση, Αλέξανδρο Κωνσταντίνου, Μαρία Παπαδοπούλου, Όλγα Παπαδοπούλου, Μαρία Παπαμίνα, Ελένη Πασία, Κλοτίλδη Προυντζού, Ορέστη Σκανδάλη, Αγγελική Θεοδωροπούλου, Μαρία Τσιότα, Αναστασία Βρυχέα και Ελένη Βρυώνη, μέλη της Νομικής Ομάδας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Η αναφορά επιμελήθηκε από το ECRE.
Η αναφορά αυτή βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχονται μεταξύ άλλων από τη Διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Γενική Γραμματεία για τα Ευάλωτα Άτομα και την Προστασία των Θεσμών (ΓΓΕΑΠΘ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εθνική και διεθνή νομολογία, αναφορές από διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα και ιδρύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, πληροφορίες των ΜΜΕ, καθώς και παρατηρήσεις του ΕΣΠ από το πεδίο καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από τη Νομική και Κοινωνική Ομάδα του ΕΣΠ.
Η Βάση Δεδομένων Πληροφοριών για το Άσυλο (AIDA) διαχειρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ECRE). Σκοπός της είναι να παρέχει έγκυρες πληροφορίες που είναι προσβάσιμες σε ερευνητές, νομικούς επαγγελματίες και το ευρύ κοινό μέσω της ιστοσελίδας www.asylumineurope.org. Καλύπτει 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 19 κρατών μελών της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία και Σλοβενία) και 4 μη μέλη της ΕΕ (Σερβία, Ελβετία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο). Η βάση δεδομένων επιδιώκει επίσης να προωθήσει την εφαρμογή και μεταφορά της νομοθεσίας ασύλου της ΕΕ αντανακλώντας τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα προστασίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.