Το 1,5 δισ. ευρώ έχει φθάσει η συνολική οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης από τις μαζικές αφίξεις στα ελληνικά νησιά το 2015. Πάντως, περίπου το 1/3 αυτών των χρημάτων που προέρχονται από διάφορα «χρηματοδοτικά εργαλεία», όπως αποκαλούνται τα προγράμματα της Ε.Ε., δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί, είτε γιατί πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που λήγουν το 2020 είτε γιατί υπήρξε καθυστέρηση στον προγραμματισμό από την ελληνική πλευρά κυρίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική προβλεπόμενη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ήταν σημαντικά χαμηλότερη. Λόγω του μεγέθους της κρίσης, στη συνέχεια, κυρίως μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια, έχουν διατεθεί 605,3 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενεργοποιήθηκε το 2016 για πρώτη φορά για κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η κυβέρνηση τότε είχε αντιδράσει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια προβλεπόταν να διατεθούν κυρίως μέσω ΜΚΟ.
O Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και ανακοίνωσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και το 2018 με το ποσό των 180 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τη στέγαση των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα και την παροχή χρηματικής βοήθειας για τη σίτιση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, θα δημιουργηθούν 27.000 θέσεις στέγασης κυρίως σε αστικές περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων θα είναι σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Πρέπει να επιστρέφει
Αντιθέτως, στα νησιά, όπου οι αφίξεις αιτούντων άσυλο συνεχίζονται -μέσα στον Μάρτιο έφθασαν σχεδόν 2.000 άτομα από την Τουρκία, τα οποία (με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας) θα παραμείνουν στα hotspots, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες- προβλέπεται ότι θα αναλογούν μόνο 2.000 θέσεις σε διαμερίσματα. Κι αυτό με τη λογική ότι η πλειονότητα των αιτούντων που φτάνουν στα νησιά, με βάση την κοινή δήλωση (Μάρτιος 2016), θα πρέπει να επιστρέφει στην Τουρκία. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στυλιανίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, «πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας - Ε.Ε. για το προσφυγικό, γιατί είναι το βασικό εργαλείο διαχείρισης της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης και εξασφαλίζει και την Ελλάδα».
Τη συνέχιση της χρηματοδότησης είχε ζητήσει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα πλέον θα συμμετέχουν, ως διαχειριστές της χρηματοδότησης, πολλοί δήμοι, ενώ έως τώρα ο βασικός εταίρος του προγράμματος ήταν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ερώτηση που αφορά την κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό κατέθεσε στη Βουλή ο υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Spiegel, ενώ η Τουρκία «έχει πάρει τα λεφτά!»
Αμφισβητείται η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας
Σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εγείρουν πολλά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel.
Τo γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι στη συμφωνία Βρυξελλών - Άγκυρας που είχε συναφθεί πριν δύο χρόνια, η Τουρκία θα ελάμβανε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και σε αντάλλαγμα θα σφράγιζε τα σύνορά της.
Τα μισά εξ αυτών έχουν ήδη εκταμιευθεί, ενώ ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει ήδη διαβεβαιώσει τον Τούρκο Πρόεδρο στην πρόσφατη διάσκεψη της Βάρνας ότι και τα υπόλοιπα χρήματα σύντομα θα διατεθούν.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον αμφιβολίες να καταβάλουν το δικό τους μερίδιο.
Εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του το Spiegel αποκαλύπτουν ότι πολλές χώρες της Ένωσης έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της Τουρκίας.
«Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία και Φινλανδία απαίτησαν τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια να πληρωθούν εξ’ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που ο Γιούνκερ απέρριψε», σημειώνει το περιοδικό που προσθέτει ακόμη ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη διαφάνειας» και κάποια «έχουν ζητήσει να υπάρχει εκ μέρους της Τουρκίας ακριβής λογοδοσία προτού προχωρήσουν στην εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων».
Το άρθρο του Spiegel καταλήγει συμπεραίνοντας ότι η διαμάχη για τα χρήματα αποκαλύπτει ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν αποτελεί ένα επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και ότι ήδη κάποια μέλη της Ενωσης συζητούν πως θα βγουν από τη συμφωνία με την Τουρκία την ίδια στιγμή που η Άγκυρα έχει σχεδόν προεξοφλήσει την επόμενη δόση.
Παρέμβαση Σακοράφα για την Τουρκία
«Χρήματα για να φυλάει τα σύνορα δίνει η Ευρώπη στην Τουρκία, την ώρα που εκείνη τα παραβιάζει και εισβάλλει στην Συρία, ενώ με τα κονδύλια αυτά αγοράζει στρατιωτικού τύπου οχήματα, με τα οποία απειλούνται οι ζωές των κατατρεγμένων προσφύγων.» Αυτό καταγγέλλει η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα σε δύο ερωτήσεις που κατάθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις οποίες ζητά να της απαντήσει ποιες εγγυήσεις έλαβε από την Τουρκία ότι η χρήση των οχημάτων αυτών δεν θα παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Προσφυγικό Δίκαιο. Ρωτά επίσης να μάθει πως ελέγχει η Επιτροπή τη χρήση αυτών των οχημάτων και τη μη μετατροπή τους, ώστε να έχουν δυνατότητα χρήσης πραγματικών πυρών. Τέλος, ζητά να λάβει μία ξεκάθαρη απάντηση για το εάν η χρηματοδότηση αυτή συνιστά ή όχι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και του Προσφυγικού Δικαίου καθώς και των Δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Νέες απειλές Τουρκίας
Συνεχίζει την γνωστή ρητορική και ο Τούρκος πρωθυπουργός, ακολουθώντας κατά βήμα τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτή τη φορά ο Γκιλντιρίμ, μιλώντας στην τηλεόραση της Βοσνίας, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προπαγανδίζοντας ανέφερε ότι η Τουρκία στο συριακό έδαφος φυλάει τα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Αναφορικά με το προσφυγικό ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε ότι αν η χώρα του δεν σταματήσει τις ροές προς την ΕΕ τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την εισροή και άλλων τρομοκρατών στα ευρωπαϊκά εδάφη.
«Η Ευρώπη θα έπρεπε να ευγνωμονεί την Τουρκία για όλα αυτά, ωστόσο η Ε.Ε. εξακολουθεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της ένταξης της χώρας μας», ανέφερε και συμπλήρωσε, «δεν χρειαζόμαστε την Ε.Ε., αλλά οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν οριστικά για το θέμα της ένταξης το συντομότερο δυνατό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Ισλαμοφοβία έχει διογκωθεί στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει σε σοβαρή κρίση».
Πηγή: Εμπρός >>>