Η υπόθεση των 35 της Μόριας αφορά 35 Αφρικανούς που συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2017 μετά από επεισόδια στο ΚΥΤ της Μόριας στη Μυτιλήνη. Καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκινάει την Παρασκευή 20 Απριλίου, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια υποστήριξης των 35 αιτούντων άσυλο από την Αφρική, από συλλογικότητες και οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη την Τετάρτη 17 Απριλίου, ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκε και ένα ντοκιμαντέρ για την υπόθεση.
Update: Ολοκλήρωση της δίκης στη Χίο
Φυλάκιση 26 μηνών με τριετή αναστολή στους 32 από τους 35 της Μόριας | Left.gr | 27 Απρ. 2018
Οι τρεις από τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες, ενώ από τις κατηγορίες του εμπρησμού, της αντίστασης και της φθοράς αθωώθηκαν και οι υπόλοιποι 32 κατηγορούμενοι. Οι 32 καταδικάστηκαν για επικίνδυνη σωματική βλάβη καθώς και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συνολικά 24 αστυνομικών που αποτελούσαν τις δυο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες επιχείρησαν στην διάρκεια των επεισοδίων. Σε φυλάκιση 26 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι 32 από τους συνολικά 35 κατηγορουμένους για τα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου, τον Ιούλιο του 2017, σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Χίου.
Moria 35 Trial Ends in Conviction of 32 – But After 9 Months of Unjust Detention, the 35 will Finally be Free! | Press Release by Legal Center Lesbos | 28 Apr. 2018 - Δελτίο Τύπου από το Legal Center Lesbos, στα Αγγλικά
While all 35 defendants should soon be released from detention, a gross miscarriage of justice took place today at the Mixed Jury Court in Chios, Greece where a ruling of guilty was declared against 32 of the 35 defendants. The 35 were arbitrarily and violently arrested in Moria camp in Lesvos on 18 July 2017 following what started as a peaceful protest in the camp. The ruling comes after what we can only describe as a kangaroo trial implicating the prosecutor and judges of the court who decided to pursue criminal charges despite a lack of any credible evidence against the 35.
32 of the 35 defendants were found guilty of injury to public officials, but acquitted on all other charges. The three individuals detained by a firefighter outside Moria Camp were found innocent of all charges; the testimony against them was discredited as inconsistent and not credible as the firefighter misidentified the defendants he had arrested, before being corrected by the court.
Πρώτη μέρα της δίκης στη Χίο
Η δίκη ξεκίνησε ωστόσο απουσίαζαν 2 από τους κατηγορούμενους και έτσι μετά το διάβασμα των κατηγοριών η έδρα του δικαστηρίου διέκοψε για την Δευτέρα. Όπως αναφέρθηκε από τους παρατηρητές της δίκης από το Legal Center Lesbos, που βρίσκονταν στην αίθουσα, οι διερμηνείς δεν επαρκούσαν για όλους τους κατηγορούμενους και οι κατηγορίες μεταφράστηκαν μόνο ως σύντομες περιλήψεις.
Διαβάστε παρακάτω αναφορές στην υπόθεση και την πρώτη μέρα της δίκης στη Χίο από τον τοπικό και εθνικό τύπο:
Με σκιές στο κατηγορητήριο ξεκίνησε στη Χίο η δίκη των "35" της Μόριας | Πολιτης της Χίου | 20 Απρ. 2018
35 κατηγορούμενοι, 6 διαφορετικές γλώσσες και πολλές αμφιβολίες για το τι πραγματικά συνέβη τον Ιούλιο του 2017 στη Μόρια
Διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας 23/4 η εκδίκαση της υπόθεσης των 35 κατηγορουμένων μεταναστών και προσφύγων που στις 18 Ιουλίου 2017 συνελήφθησαν από Αστυνομικούς της Λέσβου ως υπαίτιοι των επεισοδίων που ξέσπασαν στο hotspot της Μόριας. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τη συνδρομή των δυνάμεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου είχαν αποκλείσει με περιπολικά και κλούβες τον χώρο γύρω από το κτίριο του Πρωτοδικείου υπό τον φόβο αντιδράσεων. Τα μέτρα ήταν τόσο αυστηρά αφού η είσοδος στο κτίριο γινόταν μόνο από την κεντρική είσοδο ενώ σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιούταν σωματικός έλεγχος με τη χρήση ειδικού μηχανήματος.
Οι Δικαστές υπό την προεδρεία της Προέδρου Πρωτοδικών Χίου Μαρίας Τομπάζη κάθισαν στην έδρα λίγο μετά τις 09:00 το πρωί της Παρασκευής ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μικρή διακοπή αφού 2 από τους συνολικά 35 κατηγορουμένους είχαν εγκλωβιστεί στον Πειραιά εξαιτίας της απεργίας της Π.Ν.Ο. με αποτέλεσμα να χρειαστεί να στείλουν εξουσιοδότηση στον δικηγόρο τους για να τους εκπροσωπήσει την 1η ημέρα της δίκης. Προκειμένου να διεξαχθεί αυτή η σημαντική Δίκη χρειάστηκε διαμόρφωση της αίθουσας με προσθήκη καρεκλών. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσουν οι Δικαστές είναι το γεγονός ότι από τους 35 κατηγορουμένους 7 άτομα μιλάνε Αγγλικά, 1 Ισπανικά, 1 Φαρσί και 24 άτομα Γαλλικά, Ουαλόφ (γλώσσα της Σενεγάλης) και Μπαμπαρά (γλώσσα που μιλιέται κυρίως στο Μαλί αλλά και σε άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής) Στο πρώτο στάδιο της εκδίκασης η Εισαγγελέας Πρωτοδικών ανέγνωσε το κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο οι 35 κατηγορούμενοι στις 18/7/2017 ευρισκόμενη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας προξένησαν πυρκαγιά από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής. Επιπλέον κατηγορούνται για πρόκληση φθορών σε ξένη περιουσία από την οποία κάηκαν ιδιωτικά χωράφια με ελαιόδεντρα συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων και προκλήθηκαν φθορές σε ιδιωτικά οχήματα. Τέλος κατηγορούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών αφού σύμφωνα με το κατηγορητήριο επιτέθηκαν σε ΜΑΤ με πέτρες, ξύλα και μπουκάλια ενώ προξένησαν φθορές σε εξοπλισμό αστυνομικών και πυροσβεστών. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης κατά τη διάρκεια των αυτοτελών ισχυρισμών σημείωσαν ότι τα πραγματικά περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σημειώνοντας ότι από το βούλευμα δεν προκύπτει ενιαία πυρκαγιά που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές παρά μόνο μεμονωμένες εστίες. Επιπλέον υπογράμμισαν ότι ο εξοπλισμός των Αστυνομικών και των Πυροσβεστών δεν προορίζεται για κοινό όφελος κι έτσι δεν πρόκειται για φθορά δημόσιας περιουσίας.
Η εκδίκαση της υπόθεσης διακόπηκε για τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας ώστε να παραστούν στη Δίκη και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι.
Συνέχεια της δίκης τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας:
Συνήγοροι υπεράσπισης: Από τις καταθέσεις δεν αποδεικνύονται οι κατηγορίες για τους 35 Μόριας | ΕΡΑ-ΑΙΓΑΙΟΥ | 23 Απρ. 2018.
Με τη μεταφορά του σχολιασμού των συνηγόρων υπεράσπισης, ότι οι μάρτυρες κατηγορίας δεν προσέφεραν τίποτα στην απόδειξη των κατηγοριών, από την πλευρά της προέδρου Πρωτοδικών Χίου στους 35 κατηγορούμενους πρόσφυγες- μετανάστες από τη Μόρια· ολοκληρώθηκε η 2η ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της Δίκης -και για κακουργηματικές πράξεις- των συλληφθέντων στις 18 Ιουλίου 2017 στη Λέσβο. Είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, αστυνομικών και ενός πυροσβέστη, που αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν συγκεκριμένους δράστες στα επεισόδια, ειδικά σήμερα μετά από ένα χρόνο. Αυτό που απαντούσαν στις ερωτήσεις είναι ότι συνελλήφθησαν -όταν δόθηκε η εντολή- αυτοί που πετούσαν πέτρες.
Στο θέμα της πυρκαγιάς ελαιώνα που γειτνιάζει με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια, ο 2ος κατά σειρά μάρτυρας -πυροσβέστης στο επάγγελμα- παρόλο που δήλωνε ότι και τώρα τους γνωρίζει, φάνηκε ότι δεν ήταν έτσι. Συγκεκριμένα άλλους υπέδειξε και σε άλλους αποδείχθηκαν ότι είχαν τις κατηγορίες με την ανάγνωση των ονομάτων. Μάλιστα η κατάθεσή του αποδυναμώθηκε περισσότερο όταν στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για το πότε έγιναν οι συλλήψεις φάνηκε ότι κάποιοι βρίσκονταν ήδη στην αστυνομική διεύθυνση Μυτιλήνης και κατέθεταν για τα επεισόδια. Σχετικά εξάλλου με τις φωτιές σε κάδους, οι αστυνομικοί ήταν κατηγορηματικοί πως δεν υπήρχε κίνδυνος να μεταφερθεί η φωτιά στα κοντεϊνερ.
#FreeTheMoria35 - #FreeThePetrouRalli8: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών | Left.gr | 20 Απρ. 2018
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κεντρικό αίτημα «να αθωωθούν οι 35 κατηγορούμενοι πρόσφυγες της Μόριας και οι οκτώ της Πέτρου Ράλλη» πραγματοποίησαν αντιρατσιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μπροστά από το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη. Με σύνθημα «οι αγώνες για ελευθερία είναι δικαίωμα και όχι έγκλημα», οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την κράτηση 35 προσφύγων στη Μόρια και οκτώ στην Πέτρου Ράλλη, οι οποίοι σήμερα και στις 27 Απριλίου, αντίστοιχα, θα βρεθούν στις δικαστικές αίθουσες. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία των συλλογικοτήτων πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή του Τμήματος Αλλοδαπών. «Ζητήσαμε να δούμε τους κρατούμενους στους χώρους κράτησής τους, αλλά μας είπαν για να γίνει αυτό πρέπει να πάρουμε άδεια από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τελικά, ο ταξίαρχος, διευθυντής του Αλλοδαπών, δέχτηκε μία αντιπροσωπεία, από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΚΑ, τη ΔΟΕ, το Κοινωνικό Ιατρείο/ Φαρμακείο Ιλίου, την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, το City Plaza, και τη ΔΕΑ. Στην επιμονή μας να τους δούμε, μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε επισκεπτήριο με κάποιους κρατούμενους στον χώρο του επισκεπτηρίου», υποστήριξε το μέλος της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, Θανάσης Κούρκουλας. «Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε μας έδωσαν μία εικόνα για τις συνθήκες που βιώνουν εδώ, μας είπαν ότι δεν είναι καθόλου καλά. Το ένα και μοναδικό αίτημά τους είναι "Freedom", ελευθερία θέλουν» πρόσθεσε ο κ. Κούρκουλας.
«Φρούριο» το Πρωτοδικείο για τη «δίκη των 35» | Πολίτης της Χίου | 18 Απρ. 2018
Στο κτίριο του Πρωτοδικείου της Χίου στρέφονται την Παρασκευή τα φώτα της δημοσιότητας, εκεί όπου θα δικαστεί πρωτόδικα ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κακουργημάτων, η υπόθεση των 35 προσφύγων και μεταναστών που συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο στη Μόρια κατά τη διάρκεια εξέγερσης στο hotspot. Σύμφωνα με τη Νομική Ομάδα που εκπροσωπεί τους 35 της Μόριας, μερικοί από τους κατηγορούμενους δεν συμμετείχαν καν στις διαμαρτυρίες ούτε ήταν παρόντες όταν παρενέβη η αστυνομία. Οι 35 της Μόριας αντιμετωπίζουν όλοι τις ίδιες κατηγορίες, όπως εμπρησμό, αντίσταση στη σύλληψη, απόπειρα επίθεσης, πρόκληση ταραχών, καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας και διατάραξη της δημόσιας ειρήνης.
Η σημαντική δίκη που πραγματοποιείται στη Χίο υπό τον φόβο επεισοδίων στη Μυτιλήνη, σήμανε συναγερμό στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου που ήδη από το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιεί περιπολίες τόσο έξω από το Πρωτοδικείο Χίου όσο και έξω από δημόσια κτίρια. Μάλιστα κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη εντός κι εκτός του Πρωτοδικείου Χίου αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των 35 της Μόριας, οι οποίοι έχουν ήδη μεταφερθεί και κρατούνται στις Δικαστικές Φυλακές Χίου.
Πληροφορίες για την υπόθεση:
Δίκη στη Χίο για τους 35 της Μόριας με πολλά ερωτηματικά | Αστραπάρης | 19 Απρ. 2018
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πολύκροτη δίκη 35 μεταναστών, κυρίως από αφρικανικές χώρες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στα επεισόδια της 18ης Ιουλίου 2017, στον καταυλισμό της Μόριας, στην Λέσβο. Οι 35, που θα δικαστούν την Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018, στη Χίο από το μικτό ορκωτό δικαστήριο, αντιμετωπίζουν κατά βάση τις ίδιες βαρύτατες κατηγορίες (εμπρησμό, πρόκληση ταραχών, βλαβών σε αστυνομικούς και καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας, αντίσταση και διατάραξη της κοινής ειρήνης κ.λπ.), που επισύρουν βαρύτατες ποινές. Η αστυνομική αντιμετώπιση της ειρηνικής διαμαρτυρίας της 18ης Ιουλίου 2017 επικρίθηκε δριμύτατα για την χρήση υπέρμετρης βίας, ενώ από τους 35 που παραπέμπονται στην δίκη αρκετοί υποστηρίζουν ότι ουδεμία είχαν σχέση με τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Προσθέτουν δε ότι συνελήφθησαν λόγω του χρώματος της επιδερμίδας τους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>>
Ποιοι είναι οι 35 της Μόριας που δικάζονται στη Χίο (και γιατί μας αφορά) | Απλωταριά | 13 Απρ. 2018
Μια σημαντική δίκη θα ξεκινήσει στις 20/4 στη Χίο, με κατηγορούμενους 35 Αφρικανούς μετανάστες που συνελήφθησαν «στο σωρό» μετά από μια επεισοδιακή διαμαρτυρία στη Μόρια της Λέσβου τον Ιούλιο του 2017. Κύμα αλληλεγγύης σε ολόκληρη τη χώρα.
Στις 18 Ιουλίου 2017, μια ειρηνική διαμαρτυρία για τις αργές διαδικασίες ασύλου και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, από τις καθόλου σπάνιες στον απέραντο καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, θα αντιμετωπιστεί με περισσή βία από την αστυνομία. Ακολουθούν επεισόδια και αρκετή ώρα αργότερα η αστυνομία προχωρά σε 35 συλλήψεις «στο σωρό», κυρίως αφρικανών μεταναστών, που στοχοποιούνται σύμφωνα με όλα τα στοιχεία με καθαρά ρατσιστικά κριτήρια. Οι 30 παραμένουν προφυλακισμένοι από τότε, ενώ 5 παραμένουν έξω με περιοριστικούς όρους. Η δίκη τους προγραμματίστηκε για τις 20 Απρίλη, την άλλη Παρασκευή δηλαδή, στη Χίο, και αντιμετωπίζουν ποινές έως και 10 χρόνων φυλάκισης και πιθανή απέλαση. Ωστόσο, οι 35 δεν είναι μόνοι. Ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης έχει εξαπλωθεί ανά την Ελλάδα και διεθνώς αυτούς τους 9 μήνες, διεκδικώντας την απονομή δικαιοσύνης: οι 35 είναι αθώοι, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς, ατέρμονες προφυλακίσεις, δικαστικές διώξεις.
18/04/2018 ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της Καμπάνιας για την Πρόσβαση στο Άσυλο στους 35 της Μόριας και στους 8 της Πέτρου Ράλλη
ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της Καμπάνιας για την Πρόσβαση στο Άσυλο στους 35 της Μόριας και στους 8 της Πέτρου ΡάλληΣτις 20 και στις 27 Απριλίου θα δικαστούν στη Χίο και στην Αθήνα αντίστοιχα, 43 πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον πόλεμο και τη βία, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Οι οργανώσεις που συνυπογράφουμε την παρούσα δήλωση καταδικάζουμε την αστυνομική βία και αυθαιρεσία που έφερε αυτούς τους ανθρώπους στη θέση του κατηγορουμένου και ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να τους προστατεύσει, όπως έκανε και με κατηγορούμενους πρόσφυγες της Κορίνθου και της Αμυγδαλέζας το 2014, οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν. Στις 18 Ιουλίου 2017, περίπου μία ώρα μετά τη βίαιη καταστολή ειρηνικής διαμαρτυρίας πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων που βίωναν –και βιώνουν- τις ολέθριες συνέπειες της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας εγκλωβισμένοι για μήνες στη Λέσβο σε άθλιες συνθήκες, αστυνομικοί εισέβαλαν στον τομέα των Αφρικανών και χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία συνέλαβαν 35 ανθρώπους με ένα κοινό χαρακτηριστικό: το χρώμα του δέρματός τους. Στις 31 Μαΐου 2017, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής εισέβαλαν στα κελιά της Πέτρου Ράλλη για να «απαντήσουν» με ξυλοδαρμό στους κρατούμενους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για τη μακροχρόνια κράτησή τους, ζητώντας να μάθουν πότε θα αφεθούν ελεύθεροι. Οκτώ από αυτούς, αφού μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπόστατες κατηγορίες για απόπειρα απόδρασης.Τα παραπάνω περιστατικά αστυνομικής βίας, τα οποία δεν είναι μεμονωμένα και τα οποία δυστυχώς θα αυξάνονται όσο οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν τις πολιτικές της ΕΕ εις βάρος των δικαιωμάτων, μας προκαλούν εύλογη ανησυχία.Δηλώνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στα 43 θύματα που δικάζονται με ανυπόστατες κατηγορίες και καταδικάζουμε τη ρατσιστική αντιμετώπισή τους με βάση τα φυλετικά τους χαρακτηριστικά. Στις δίκες της 20ης και 27ης Απριλίου σε Χίο και Αθήνα, θα είμαστε παρόντες, ευελπιστώντας ότι οι δικαστικές αρχές θα διασφαλίσουν και σε αυτή την περίπτωση τον σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ (αλφαβητικά)
ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων http://arsis.gr | Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστώνhttp://migrant.diktio.org | Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου http://www.hlhr.gr | Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι https://greekhelsinki.wordpress.com | Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες http://www.gcr.gr | Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων http://www.refugees.gr | Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία http://www.kosmosxorispolemous.gr | "ΛΑΘΡΑ;" - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου http://www.lathra.gr | Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών http://www.omadadikigorwn.blogspot.com | Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων http://www.tokeli.gr