«Υγειονομικό ναρκοπέδιο η Μόρια» [Vid]

FacebookTwitterE-mailPrint

«Υγειονομικό ναρκοπέδιο η Μόρια» [Vid]

View Original
  • Ούτε νερό στο ιατρείο του ΚΥΤ, διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ

«Υγειονομικό ναρκοπέδιο η Μόρια»[Vid]

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στηλίτευσε το πρόβλημα των λυμάτων στο ΚΥΤ Μόριας

Ως «υγειονομικό ναρκοπέδιο» και «σύγχρονη ντροπή» χαρακτήρισε το ΚΥΤ Μόριας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννακός που επισκέφτηκε χτες τον καταυλισμό, συνοδεία του γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστο Παπαναστάση, του Στρατή Κλεάνθη, προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης (ΣΕΡΝΟΜΥ) και του Βασίλη Τερζή, προέδρου των Εργαζομένων Κέντρων Υγείας του Βορείου Αιγαίου. Στο ΚΥΤ Μόριας οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και ο πρόεδρος του ΣΕΡΝΟΜΥ επεσήμαναν στη διοίκηση του Κέντρου ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο και να προσφέρει αυτά που μπορεί.

«Καλέσαμε τον πρόεδρο Μιχάλη Γιαννακό και τον Γραμματέα Χρήστο Παπαναστάση της Ομοσπονδίας της ΠΟΕΔΗΝ με σκοπό να αναδείξουμε το μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικά το νησί μας και τις επιπτώσεις του στις δημόσιες δομές Υγείας. Το παλλεσβιακό αίτημα είναι η αποσυμφόρηση» τόνισε στην εφημερίδα μας ο κ. Κλεάνθης, ο οποίος επεσήμανε ότι «Η πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και ελπίζουμε η Ομοσπονδία να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο υπουργείο Υγείας και να βελτιωθεί η κατάσταση».

«Καμία αποσυμφόρηση»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννακός ανέφερε αρχικά: «Όπως κάναμε και με την Ειδομένη θεωρήσαμε χρέος να επισκεφτούμε και το ΚΥΤ Μόριας. Εδώ ο γιατρός και το υγειονομικό προσωπικό που επιτελούν ένα πολύ δύσκολο έργο μας είπαν ότι η δομή αντέχει 3.000 άτομα, ενώ φιλοξενούνται περίπου 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης είναι προσωρινό κέντρο ενώ όλοι είναι πάνω από ένα χρόνο. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αποσυμφόρηση, γιατί έρχονται 80 με 100 πρόσφυγες τη μέρα και δεν επαναπροωθείται κανείς στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλες δομές φιλοξενίας γιατί δεν υπάρχουν.»

Ο κ. Γιαννακός χαρακτήρισε τη Μόρια «Υγειονομικό ναρκοπέδιο». «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε να υπάρχει καθαρισμός των λυμάτων. Έχουν εμφανιστεί λοιμώδη νοσήματα, ξεχασμένα, όπως η ηπατίτιδα και η φυματίωση, πολλά κουνούπια- φορείς μετάδοσης μικροβίων που πηγαίνουν και στο χωριό.»

«Χωρίς βρύση τα ιατρεία!»

«Οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε τριτοκοσμικό επίπεδο. Αν είναι δυνατόν, να λέμε ότι υπάρχουν ιατρεία σε σκηνές. Κλινική την ονομάζουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τα ιατρεία σε σκηνές! Ταυτόχρονα υπάρχουν εδώ σημαντικά ιατρεία που προσπαθούν συνάδελφοί μας που είναι με τρίμηνες ανανεούμενες συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με 1200 ευρώ το μήνα χωρίς να έχουν νερό στη βρύση! Ιατρείο χωρίς να έχει καν νερό! Έτσι όλοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες καταλήγουν στα Κέντρα Υγείας, ειδικά σε αυτό της Μυτιλήνης και στο Νοσοκομείο. Οι περισσότεροι εξ αυτών θέλουν να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, ώστε να προωθηθούν προς την Αθήνα και άλλες πόλεις. Γι’ αυτό και στο Νοσοκομείο υπάρχει πολύς κόσμος» πρόσθεσε ο κ. Γιαννακός.

Επίσης διαπίστωσε ότι η παιδιατρική και η μαιευτική κλινική είναι ασφυκτικά γεμάτες από πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ότι η Ψυχιατρική κλινική «είναι σε κακό χάλι. Και ταυτόχρονα, έχει φτιαχτεί κλινική λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο 6 κλινών που είναι πάντα γεμάτη. Δυστυχώς το ελάχιστο προσωπικό εκεί χωρίς κανένα οικονομικό κίνητρο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Οι κωδικοί του Νοσοκομείου στο υγειονομικό υλικό και στο ορθοπεδικό υλικό έχουν στερέψει. Δηλαδή σήμερα αν ένας ασθενής που είναι στη μονάδα τεχνητού νεφρού θέλει φίλτρο, μπορεί το Νοσοκομείο να μην έχει να του προμηθεύσει. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα σε ένα Νοσοκομείο που είναι στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής και της μεταναστευτικής κρίσης. Και ταυτόχρονα απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών: Έχουν μόνο ένα ψυχίατρο, ο διαβητολόγος είναι με μπλοκάκι, ιδιώτης, ο νεφρολόγος είναι μόνο ένας. Αν είναι δυνατόν η κυβέρνηση που επισκέφτηκε πρόσφατα και έκανε και σε αυτό το νησί και Περιφερειακό Συνέδριο να το έχει εγκαταλείψει. Κινδυνεύουν από αυτό το υγειονομικό ναρκοπέδιο οι κάτοικοι του Νομού και οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για μια σύγχρονη ντροπή αυτό που συμβαίνει εδώ στη Μόρια.»

Ο πρόεδρος του ΣΕΡΝΟΜΥ, Στρ. Κλεάνθης συνοδεύει την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ εντός του ΚΥΤ Μόριας, με άλλα στελέχη του ΔΣ

Και η επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στον υπουργό Υγείας:

«Μας ξεχάσατε!»

Επιστολή στον υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή του, καθώς και τις διοικήτριες της 2ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης επισημαίνοντας ότι πέρασαν περίπου δύο μήνες από την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παύλου Πολάκη στο νοσοκομείο και διαπιστώνει ότι καμία από τις εξαγγελίες, υποσχέσεις και λύσεις που προτάθηκαν σε τρέχοντα προβλήματα που έθεσε δεν υλοποιήθηκε ακόμα.

Ενδεικτικά αναφέρουν :

- Η αποσυμφόρηση: «Το νοσοκομείο μας επωμίζεται καθημερινά μεγάλο βάρος. Οι συνθήκες αυτές δεν τιμούν κανέναν, ενώ υπάρχει έντονο “φλερτ” με το λάθος και σίγουρα η παροχή υπηρεσιών Υγείας δεν είναι αντάξια του επιπέδου του Νοσοκομείου και των Εργαζόμενων σε αυτό. Μόνη λύση είναι η αποσυμφόρηση του, με την δημιουργία σοβαρών πρωτοβάθμιων  δομών υγείας εντός των χώρων που βρίσκονται οι μετανάστες (Κ.Υ.Τ. Μόριας - Καρά Τεπές), ενίσχυση των υπαρχόντων και κύρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, ώστε να υποστηριχθεί η 24ωρη λειτουργία»

* Ψυχιατρική Κλινική: «Οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας είναι απαράδεκτες, τόσο ως δομή, όσο και κτιριακά χρήζει άμεσης παρέμβασης, αναγκαιότητα που επίσης αναγνωρίστηκε και με την επιτόπου επίσκεψη του κ. Πολάκη. Οι όποιοι σχεδιασμοί κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Το ισόγειο του κτιρίου είναι ακατάλληλο για λειτουργία και έγινε ήδη επείγουσα μεταφορά υπηρεσιών»

* Η απολύτως αναγκαία ίδρυση και λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου: «Ο μαγνητικός τομογράφος συνεχίζει να μην λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρού, η ψυχιατρική κλινική συνεχίζει να λειτουργεί με έναν ιατρό, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού από 01-07-2018, μετά την συνταξιοδότηση της διευθύντριας λειτουργεί με μόνο μία ιατρό νεφρολόγο και με ιατρούς γενικής ιατρικής, το Διαβητολογικό υπολειτουργεί με ιδιώτη ιατρό, σε αρκετά τακτικά ιατρεία τα ραντεβού για τους ασθενείς κλείνονται μετά από τέσσερις μήνες και επιπλέον παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στα Συμβούλια Επιλογής για τις νέες θέσεις ιατρών που προκηρύχθηκαν.»

* Επικαλούμενοι την έκταση που καλύπτει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης καταγγέλλουν την έλλειψη προσωπικού και το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα (οργανισμός) το οποίο πρέπει να αναμορφωθεί άμεσα.

* Από τη Διοίκηση ζητούν περισσότερο προσωπικό για τη φύλαξη των νέων χώρων και καλύτερο σχεδιασμό με εκμετάλλευση των κενών χώρων όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης, ενώ άμεσα ζητούν ολοκλήρωση της μεταφοράς και των εναπομείναντων τμημάτων στους χώρους που έχουν σχεδιαστεί.

Πηγή: Emprosnet.gr >>>