"Help is urgently requested": The ignored SOS

FacebookTwitterE-mailPrint

"Help is urgently requested": The ignored SOS

View Original

wearesolomon. com | 15 Ιουνίου 2023

«Ζητούν επειγόντως βοήθεια»: Το SOS που αγνοήθηκε.

Το Λιμενικό Σώμα απέδωσε τη μη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών πριν από τη βύθιση του αλιευτικού στην άρνηση των επιβαινόντων για βοήθεια. Ειδικοί διεθνούς δικαίου, νυν και πρώην στελέχη του Λιμενικού καταρρίπτουν το επιχείρημα. Ενώ η ηλεκτρονική επικοινωνία της ομάδας Alarm Phone με τις αρχές, την οποία έχει στην κατοχή της το Solomon, αποδεικνύει ότι οι μετανάστες εξέπεμψαν SOS το οποίο αγνοήθηκε.

Το Λιμενικό είχε λάβει γνώση για το αλιευτικό από νωρίς το πρωί της Τρίτης (13/6) και βρισκόταν, βάσει της δικής του καταγραφής, σε επαφή με το σκάφος ήδη από τις 14:00 ώρα Ελλάδος. Όμως καμία ενέργεια διάσωσης δεν έγινε διότι «το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Το ίδιο επιχείρημα επαναλαμβάνεται στις 18:00: «Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν “δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία”».

Απαλλάσσει όμως αυτό το Λιμενικό Σώμα από κάθε ευθύνη;

Ειδικοί του διεθνούς δικαίου, αλλά και πρώην και νυν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, αμφισβητούν τη νομική και ανθρωπιστική βασιμότητα του επιχειρήματος, ακόμα κι αν όντως υπήρξε «άρνηση συνδρομής». Και επισημαίνουν στο Solomon ότι η επιχείρηση διάσωσης όφειλε να έχει ξεκινήσει εξαρχής με τον εντοπισμό του αλιευτικού για τους εξής, μεταξύ άλλων, λόγους:

Πρώτον, το σκάφος ήταν καταφανώς υπερφορτωμένο και μη αξιόπλοο, με τη ζωή των επιβαινόντων, οι οποίοι δεν διέθεταν καν σωστικά μέσα, να τελεί υπό διαρκή κίνδυνο.

Δεύτερον, άρνηση διάσωσης και αδυναμία προσέγγισης ή άλλης παρέμβασης από το ΛΣ θα μπορούσε να έχει νόημα εάν το σκάφος έφερε σημαία, διέθετε έγγραφα και καπετάνιο και ήταν ασφαλές. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση του αλιευτικού.

Τρίτον, τα μέσα του Λιμενικού όφειλαν να αξιολογήσουν αντικειμενικά την κατάσταση και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ανεξάρτητα από το πώς οι ίδιοι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό – ή ακριβέστερα οι συνομιλητές του Λ.Σ. – αξιολογούσαν την κατάσταση.

Τέταρτον, το αλιευτικό βρέθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας σε κατάσταση κινδύνου, που υπαγόρευε την επιχείρησης διάσωσης το αργότερο από τη στιγμή που το Λιμενικό έλαβε, μέσω του το Alarm Phone, μήνυμα SOS, το οποίο εξέπεμψαν επιβαίνοντες. Το συγκεκριμένο μήνυμα SOS δεν αναφέρεται πουθενά στις ανακοινώσεις του Λιμενικού.

Σε δικό της χρονολόγιο που εξέδωσε για την ροή των γεγονότων, η οργάνωση Watch the Med — Alarm Phone αναφέρει πως επικοινώνησε με τις Αρχές στις 17:53 ώρα Ελλάδας. 

Το ηλεκτρονικό μήνυμα προς τις αρμόδιες Αρχές, που βρίσκεται στη διάθεση του Solomon, αναφέρει τις συντεταγμένες στις οποίες βρισκόταν το υπερφορτωμένο σκάφος. Σημειώνεται εκεί πως σε αυτό επιβαίνουν 750 άτομα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, και υποδεικνύεται ένας τηλεφωνικός αριθμός για επικοινωνία με τους ίδιους τους επιβαίνοντες. 

«Ζητούν επειγόντως βοήθεια», αναφέρει το μήνυμα.

Από το μήνυμα προκύπτει πως, για την ύπαρξη του σκάφους σε κατάσταση κινδύνου, ενημερώθηκαν πέραν της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η FRONTEX, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το Λιμενικό Σώμα στην Καλαμάτα.

Το μήνυμα κοινοποιήθηκε, επίσης, στην Ύπατη Αρμοστεία σε Ελλάδα και Τουρκία, στο  NATO, καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Διαβάστε περισσότερα >>>