Ένας χρόνος καθυστερήσεων στην έρευνα για τους θανάτους των Elgamal Ahmed, Mustafa Mustafa και Jat Wares Ali στη Μόρια

FacebookTwitterE-mailPrint

Ένας χρόνος καθυστερήσεων στην έρευνα για τους θανάτους των Elgamal Ahmed, Mustafa Mustafa και Jat Wares Ali στη Μόρια

View Original

Ένας χρόνος καθυστερήσεων στην έρευνα για τους θανάτους των Elgamal Ahmed, Mustafa Mustafa και Jat Wares Ali στη Μόρια, το Γενάρη του ’17. Σύμφωνα με καταγγελία της Καθημερινής που προκάλεσε και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, έναν χρόνο μετά τους θανάτους όχι μόνο δεν έχουν ερευνηθεί τυχόν ευθύνες ή/και παραλείψεις των αρχών (“Ολες οι ενδείξεις παρέπεμπαν τότε σε δηλητηρίαση των θανόντων από μονοξείδιο του άνθρακα. Προσπαθούσαν να κρατηθούν ζεστοί με κάθε τρόπο στις καλοκαιρινού τύπου σκηνές τους, τοποθετώντας σε αυτές τενεκέδες λαδιού με κάρβουνα.”) αλλά δεν έχει καν ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση… Όπως είχαμε ξαναγράψει σε παλίότερη αναφορά μας σχετικά με έκρηξη φιάλης που προκάλεσε πυρκαγιά στη Μόρια στις 25 Νοεμβρίου του 2016, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες “ο κανονισμός για τα ΚΕΠΥ προβλέπει συγκεκριμέναυς χώρους για την παρασκευή φαγητού και απαγορέυει αυτές τις δραστηριότητες στους χώρους στέγασης και ψυχαγωγιας, καθώς και προβλέπει αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας για την αποφυγή πυρκαγιάς”. Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο της “Κ” από τις 3 Ιανουαρίου 2018.

 

Η πορεία των ερευνών για τους θανάτους στη Μόρια | Η Καθημερινή | 03 Ιαν. 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένας χρόνος από τους τρεις διαδοχικούς θανάτους στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου για να δοθούν –εν μέρει– απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές για την πορεία των ερευνών. Οπως είχε παρουσιάσει η «Κ» σε ρεπορτάζ της («Μια εβδομάδα, τρεις θάνατοι, καμία ευθύνη», 26/11/2017), τον Ιανουάριο του 2017 τρεις άνθρωποι πέθαναν στον ύπνο τους μέσα στις σκηνές τους, αλλά ακόμη εκκρεμούν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα αποκαλύψουν και επίσημα τις αιτίες των θανάτων.

Με αφορμή το ρεπορτάζ της «Κ», ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στην έρευνα των θανάτων. Σε απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναφέρει ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, για πρώτη φορά επίσημα δημοσιοποιούνται και τα ονόματα των θανόντων από κρατική αρχή. Πρόκειται για τους Elgamal Ahmed, Mustafa Mustafa και Jat Wares Ali. Ακόμη, για πρώτη φορά γίνεται γνωστό ότι έχουν βγει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Ο ιατροδικαστής του νησιού, Θεόδωρος Νούσιας, δεν είχε απαντήσει σε ερωτήσεις της «Κ» για το εάν του είχαν σταλεί αυτά τα αποτελέσματα.

Στη δική του απάντηση, πάντως, ο κ. Κοντονής δεν αποκαλύπτει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών ούτε εξηγεί γιατί ο ιατροδικαστής δεν έχει εκδώσει ακόμη τις σχετικές εκθέσεις για να προχωρήσει και η έρευνα των εισαγγελικών αρχών.
Υπενθυμίζεται πως μετά τους τρεις διαδοχικούς θανάτους στη Μόρια δεν αποδόθηκε καμία ευθύνη. Ολες οι ενδείξεις παρέπεμπαν τότε σε δηλητηρίαση των θανόντων από μονοξείδιο του άνθρακα. Προσπαθούσαν να κρατηθούν ζεστοί με κάθε τρόπο στις καλοκαιρινού τύπου σκηνές τους, τοποθετώντας σε αυτές τενεκέδες λαδιού με κάρβουνα.

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν τους θανάτους στη Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη. Δεν μπορούμε να αποσυνδέσουμε τους θανάτους από τον υπερπληθυσμό στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης», είχε δηλώσει στις 30 Ιανουαρίου 2017 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.