Σημείωμα του Παρατηρητηρίου:
Την Παρασκευή 25/05 το ΚΥΤ της Μόριας έζησε ακόμα ένα βράδυ βίαιων επεισοδίων με αρκετούς τραυματίες, που οδήγησαν εκατοντάδες άτομα να φύγουν από τον καταυλισμό αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος. Οι συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων αιτούντων άσυλο, στους διάφορους καταυλισμούς στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στο υπεράριθμο ΚΥΤ της Μόριας, είναι κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Τέτοια επεισόδια έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές οικογένειες να εγκαταλείπουν το χώρο ζητώντας από τις αρχές να τους προσφέρουν ασφάλεια. Θα πρέπει να πούμε στο σημείο αυτό πως οι δύο διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν από οικογένειες Αφγανών και Ιρανών το τελευταίο διάστημα στην πλατεία Σαπφούς είχαν ξεκινήσει ακριβώς για τον ίδιο λόγο, δηλαδή, τον κίνδυνο που υπήρχε στη Μόρια λόγω εκτεταμένων επεισοδίων ή λόγω ελλιπούς φροντίδας και ασφάλειας (δείτε εδώ για τη διαμαρτυρία του Οκτωβρίου που κατέληξε στην κατάληψη των γραφείων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ & εδώ για τη διαμαρτυρία του Απριλίου, που οδήγησε στα γεγονότα της Κυριακής 22/04).
Oι μέχρι τώρα συγκρούσεις γίνονταν κυρίως μεταξύ Αράβων (Σύριων και άλλων) και Αφγανών, και απ’ ότι γνωρίζουμε οι αιτίες ή οι αφορμές (πέρα από τον υπερπληθυσμό του ΚΥΤ) τις περισσότερες φορές είχαν να κάνουν με την προτεραιότητα των Σύριων στη διαδικασία ασύλου. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι συγκρούσεις αφορούσαν Άραβες (από διάφορες χώρες) και Κούρδους της Συρίας (ανάμεσα στους οποίους και Γιεζίντι - μια πληθυσμιακή ομάδα που έχει υποστεί επανειλημμένα διωγμούς από ισλαμικές ομάδες στη Μέση Ανατολή), ενώ υπάρχουν αναφορές σε Κουρδικές πηγές (Rudaw.net & Kurdistan24.net) οι οποίες αποδίδουν την αφορμή σε εθνο-θρησκευτικούς λόγους. Σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσιεύεται στο Rudaw.net οι επιτιθέμενοι ήταν Άραβες από διάφορες χώρες (Συρία, Ιράκ, Αλγερία, Υεμένη) που κατηγορούσαν τους Σύριους Κούρδους από τη Ροτζάβα ως άπιστους που δεν νηστεύουν στο Ραμαζάνι. Αρχικά, σε Κουρδικές πηγές (όπως και το Kurdistan24.net που μετά ανακάλεσε) υπήρξαν και αναφορές για νεκρούς, οι οποίες στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκαν.
Αν και δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής το αν οι λόγοι τις σύγκρουσης ήταν θρησκευτικοί ή όχι, γεγονός αποτελεί ότι η βία κατευθύνθηκε κυρίως προς τον Κουρδικό πληθυσμό, ενώ η αστυνομία φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει συλλήψεις τριών ατόμων. Αποτέλεσμα αυτής της βίας, πέρα από τους σοβαρούς τραυματισμούς, ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος των Κούρδων της Μόριας, αν όχι το σύνολό τους πληθυσμού τους, εγκατέλειψε τον καταυλισμό αναζητώντας ασφάλεια, κάτι που οι αρχές αδυνατούν να προσφέρουν στο ΚΥΤ, και φιλοξενείται σε άλλες δομές στο νησί.
Συγκεκριμένα, το ίδιο βράδυ των επεισοδίων περίπου 80 άτομα φαίνεται να έφτασαν στην πόλη και να επιχείρησαν να περάσουν το βράδυ σε ένα από τα πάρκα. Σύμφωνα με αλληλέγγυους, που βρέθηκαν μαζί με τους Κούρδους στο πάρκο, η αστυνομία δεν επέτρεψε την παραμονή τους εκεί λέγοντάς τους πως «αν μείνουν θα έχουμε σαν της Κυριακής». Υπό το φόβο, λοιπόν, νέων ρατσιστικών αντιδράσεων στη Μυτιλήνη τα 150 αυτά άτομα μεταφέρθηκαν από την αστυνομία την Παρασκευή το βράδυ στον καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ. Ωστόσο, τις επόμενες μέρες περισσότεροι Κούρδοι εγκατέλειψαν το ΚΥΤ της Μόριας, υπό το φόβο νέας βίας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να φιλοξενούνται, όπως αναφέρει η Αλληλεγγύη Λέσβου (που διαχειρίζεται το ΠΙΚΠΑ) 350 άτομα στο ΠΙΚΠΑ και, σύμφωνα με to Refugee Support Aegean (RSA) 250 άτομα στο ‘Stage 2’ στη Συκαμιά.
Αναφορές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) ανεβάζουν τον αριθμό των εκτοπισμένων από τη Μόρια στους 900, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση Refugees 4 Refugees περίπου 300 άτομα φιλοξενούνται στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Humans 4 Humanity.
Όποια και αν ήταν η αιτία αυτής της τελευταίας κρίσης στη Λέσβο, γεγονός παραμένει πως είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων από την ίδια κοινότητα εκτοπίζεται από τη Μόρια. Αυτό είναι από μόνο του σημαντικό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα που του αναλογεί και να διερευνηθεί. Γι' αυτό άλλωστε έχει δωθεί προσοχή από τα Κουρδικά Μέσα. Γεγονός είναι επίσης πως όσο διατηρείται το ΚΥΤ της Μόριας με χιλιάδες περισσότερους από αυτούς που μπορεί να φιλοξενήσει, και όσο το κοινό αίτημα τοπικής κοινωνίας και αιτούντων άσυλο για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού δεν ικανοποιείται από τις αρχές, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να αποφευχθούν περισσότερα βίαια επεισόδια, είτε μέσα στην Μόρια, είτε στην πόλη της Μυτιλήνης.
Mετά τα νέα επεισόδια στη Μόρια, αλλά και μετά την επίθεση ακροδεξιών στους Αφγανούς που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Σαπφούς τον προηγούμενο μήνα, η κατάσταση είναι τεταμένη στη Λέσβο. Πολλές από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί είναι σε συναγερμό για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση εκτοπισμού των οικογενειών των Κούρδων από το ΚΥΤ της Μόριας, παρά το ότι οι δομές που τους φιλοξενούν τώρα είναι ήδη υπερπλήρεις. Ωστόσο, η δημοτική αρχή αντί να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί αυτή η κρίση φαίνεται, σε δημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ (29/05), να απειλεί με μηνύσεις τις οργανώσεις που έχουν αναλάβει το βάρος της περίθαλψης των εκτοπισμένων.
Ενημέρωση 31 Μαϊου:
Συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλονται από την Ύπατη Αρμοστεία, τους διευθυντές του ΚΥΤ της Μόριας και του καταυλισμού του Καρά Τεπέ, και την αστυνομία, για να βρεθεί λύση για την Κουρδική κοινότητα. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες περιλαμβάνουν διάφορες προτάσεις, όπως: μεταφορές στην ενδοχώρα για όσους δεν ισχύει γεωγραφικός περιορισμός (κάτι που όμως είναι δύσκολο αφού απ’ ότι ακούγεται δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες θέσεις στις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας), μεταφορές στο Καρά Τεπέ όσων οικογενειών μπορούν και, τέλος, διαπραγματεύσεις με τις κοινότητες των αιτούντων άσυλο στη Μόρια και αστυνομικά μέτρα για να αυξηθεί η ασφάλεια στον καταυλισμό και να μειωθούν οι πιθανότητες νέων επεισοδίων, έτσι ώστε να επιστρέψει κάποιος αριθμός Κούρδων στο ΚΥΤ.
Την ίδια στιγμή οι πιέσεις από την τοπική κοινωνία προς τις οργανώσεις που φιλοξενούν κόσμο αυτή τη στιγμή αυξάνονται. Από τη μία ο Δήμος Λέσβου έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την οργάνωση που διαχειρίζεται το χώρο στη Λάρσο, ενώ απειλεί με ανακοινώσεις για μηνήσεις και για το ΠΙΚΠΑ, και από την άλλη, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής του ΠΙΚΠΑ αντιδρούν για την απότομη αύξηση του πληθυσμού που φιλοξενείται στο χώρο των πρώην κατασκηνώσεων.
Ενημέρωση: 5 Ιουνίου:
H ‘κρίση εκτοπισμού της Κουρδικής κοινότητας της Μόριας’ συνεχίζεται. Αν και κάποιος αριθμός έχει ήδη επιστρέψει στη Μόρια, μετά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές και η αστυνομία για την αύξηση της ασφάλειας στον καταυλισμό, αρκετοί ακόμα αρνούνται και παραμένουν στον καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ και στη δομή στην Λάρσο. Έτσι, συνεχίζονται οι αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις τοπικές αρχές και κάποιους κατοίκους της περιοχής του ΠΙΚΠΑ. Φαίνεται πως οι εθνικές αρχές πιέζουν την Κουρδική κοινότητα, ενώ οι τοπικές αρχές τις οργανώσεις που τους υποστηρίζουν. Ωστόσο, το ΠΙΚΠΑ υπερασπίζεται τον εαυτό του. Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εθνικές αρχές έχουν δώσει σε αυτούς που παραμένουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου για να επιστρέψουν στη Μόρια, αλλιώς οι διαδικασίες ασύλου τους ενδέχεται να επηρεαστούν.
Ενημέρωση: 7 Ιουνίου:
Σήμερα έληξε η διορία που είχαν δώσει οι αρχές στις οικογένειες των Κούρδων που παραμένουν στο ΠΙΚΠΑ και στη δομή της Λάρσου να επιστρέψουν στην Μόρια. Οι Κουρδική κοινότητα του ΠΙΚΠΑ δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία ζητάνε από τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλειά τους για να μπορέσουν να επιστρέψουν.
Διαβάστε τη δήλωσή τους εδώ >>>
Ενημέρωση 19 Ιουνίου:
Lesvos Solidarity - Pikpa: (Facebook Post >>>)
After their letter to the authorities and negotiations with Moria camp management, people who were temporarily staying in Pikpa camp after the fights in Moria camp on 25 May have been leaving on several buses last Friday, back to Moria camp. Step by step we are moving out of emergency mode and we are going back to our normal day-to-day challenges - with your continued support, no doubt! One more time, Pikpa team reacted successfully to an emergency situation in Lesvos, thanks to the incredible team effort by so many groups, organisations and individuals.
Ενημέρωση 24 Ιουνίου
Η οργάνωση Humans 4 Humanity που διαχειρίζεται το χώρο στη Λάρσο, όπου στο αποκορύφωμα της κρίσης εκτοπισμού των οικογενειών των Κούρδων έφτασε να φιλοξενεί 600 άτομα, ξεκίνησε τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών:
DEMAND THE PROTECTION OF VULNERABLE REFUGEES THAT WERE VICTIMS OF RADICAL VIOLENCE | Change.org | June 24 2018
Please sign this petition to protect vulnerable refugees who were attacked and no longer feel safe to stay in Moria Camp, Lesvos, Greece. We are demanding that the vulnerable population are protected, afforded safety and their cases are reviewed individually. We want to protect their rights as refugees, and their basic human rights. We are demanding that a FULL INVESTIGATION into the allegations of extreme violence and any attempt to cover up the heinous crimes committed be conducted. We also demand that the authorities take ALL the necessary measures to prevent these crimes from happening again. Read the rest of the petition's description >>>
Ενημερώσεις από τις οργανώσεις που φιλοξενούν τις οικογένειες των Κούρδων αυτή τη στιγμή και από αυτές που τις στηρίζουν:
Lesvos Solidarity - Pikpa | June 3, 2018
The wheel of support that keeps us going. A mandala of solidarity, that made possible to host many of people that fled from Moria hot spot after the fights there. People that otherwise would live in the streets and in the parks of Mitilene.
Ο τροχός υποστήριξης που μας βοηθά να λειτουργούμε. Μια μαντάλα αλληλεγγύης, που έκανε δυνατό να φιλοξενήσουμε στο Πίκπα πολλούς απο τους ανθρώπους που έφυγαν μετά τα βίαια επεισόδια στο ΚΥΤ Μόριας. Ανθρώπους που αλλιώς θα ζούσαν στους δρόμους και τα πάρκα της Μυτιλήνης.Médecins Sans Frontières Greece (MSF) | Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) | Help Refugees | Sea of Solidarity | No Border Kitchen Lesvos | One Happy Family - Community Center Lesvos | Because we Carry | Team 130 | International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies | Attika Human Support | Movement On The Ground | DocMobile - Medical Help | Dirty Girls Of Lesvos Island | Mark Pearce | The Present Movement | Zaporeak Proiektua | We do what we can | GFire | SAO Association | Bashira Centre | Starfish Foundation - Help for refugees on Lesvos | Christian Peacemaker Teams and all our anonymous supporters - Facebook Public Post >>>
Humans 4 Humanity | Facebook Post + Video | Posted May 30, 2018
UPDATE ~ H4H is hosting a large group of the refugees who fled Moria after the fights. The group that was transferred to Stage 2 in the north, is now transferred to H4H as well. This means more than 600 stay there now. We try to help H4H with everything we can: food, distribution, night shifts, security, transportation, etc. Watch the video >>>
Lesvos Solidarity - PIKPA | Facebook Post + Video | Posted May 30, 2018
A message from our volunteer Nicole: Spread the love, put a smile on someone's face, together we will make it! Like all our other fantastic volunteers Nicole, who has been with us for 3 months, has stepped up since Friday to help us with the emergency, mainly to help secure meals.
We are serving breakfast, lunch and dinner to over 400 people. Thank you to No Border Kitchen Lesvos, One Happy Family - Community Center, Lesvos, Because We Carry, Katerina and Nikos at Home for All for helping with the meals and other groups like Help Refugees, Sea of Solidarity and Attika Human Support for supporting with food and water and more! We need all the support we can get. Thank you all for being next to us! Watch the Video >>>
No Border Kitchen Lesbos | Facebook Post | Posted May 30, 2018
After heavy fights last Friday in Moria, All the Kurds left Moria fearing their safety inside the infamous detention centre was greatly at risk. Mostly families with children and a small group of single men, tried to get to safer locations. They where cattled by the Police for several hours in de burning sun. Then they went into Mytillini to sleep in parks. A number of volunteers came to their aid, not only to provide basic needs, but also the local Antifa to protect people from potential threats.
After no solution was found that a smaller group went to Pikpa, and a bigger group tried to get to Karatepe, the Muncipality run "family camp". That was not possible,so they where transferred to Stage 2, a transit centre. Then yesterday they where removed from the UNCHR run facility and are currently residing at Humans4Humanities, a grass-roots NGO that is, like Pikpa, over capcity and in no way has the infrastructure to deal with such large numbers of people. Currently there are still 350 people residing in Pikpa. Read the rest of the post >>>
Lesvos Solidarity | Pikpa Camp Calls For Urgent Action To Decongest The Island | May 29, 2018
On Friday afternoon 25 May 2018, intense fighting broke out at Moria camp, leaving many people injured. A group of around 70 refugees, including many families with young children and several injured people, fled the violence and found refuge in a park in Mytilini. Some injured people were transferred to the hospital by ambulance. The police did not allow the group to stay in the park out of fear for racist attacks. The refugees refused to return to Moria camp stating they feared for their lives. The police insisted for the team of Pikpa to host the people in Pikpa camp that night and guaranteed that the next day the families will be transferred to Kara Tepe. The Pikpa team was determined not to allow escalation of racist and fascist attacks in town and the police transferred the people to Pikpa. It was the start of a long night and a difficult week for the team of Pikpa (including the residents who showed true solidarity and understanding for the situation of the newly arrived refugees and many volunteers) and various groups and organisations who are offering invaluable support... Read the rest of the announcement >>>
Starfish Foundation - Help for refugees on Lesvos | Facebook Post | May 30, 2018
After a big fight in Moria last week, almost 1.000 refugees have chosen to leave the camp for safety reasons. More than 400 of them were sheltered at Lesvos Solidarity - Pikpa, who since then has greatly supported all of them, regardless of their limited resources.
We would like to support the relief efforts being provided by our friends from Lesvos Solidarity. During the upcoming week, we are going to donate 150 liters of fresh milk daily to Pikpa - a total of 1.050 liters, or their needs for a week. We hope to add our help alongside many other organizations and individuals who are supporting Lesvos Solidarity - Pikpa during such an emergency.
Παρακάτω παραθέτουμε ένα φάκελο άρθρων και άλλων αναφορών, από τον εγχώριο και το διεθνή τύπο, σχετικά με τα επεισόδια στο ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε ο εκτοπισμός των οικογενειών των Κούρδων.
Τοπικός και Εθικός Τύπος, και άλλες πηγές
ATTACKS ON KURDS IN A GREEK CAMP RAISE FEARS THAT CONFLICT IN SYRIA HAS FOLLOWED REFUGEES ABROAD | The Intercept | July 25th 2018
NABIH HAS LIVED in a refugee camp called Moria, on the Greek island of Lesbos, for over a year, ever since he fled his home in the Kurdish Syrian city of Kôbane. In late May, he was walking back to his tent when he felt a rock fly past his face. Within a matter of seconds, he found himself amid a full-on fight, with rocks thrown left and right. Suddenly, a group of masked men emerged, brandishing metal batons. Read more >>>
Στοπ στην δράση δύο ΜΚΟ στην Μυτιλήνη βάζει η Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου | dikaiologitika.gr | 20 Ιουνίου 2018
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, δεδομένης της διαπίστωσης ακαταλληλότητας συγκεκριμένων χώρων και επικινδυνότητάς τους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και με σκοπό την προστασία σημαντικών δημόσιων αγαθών, εξέδωσε δυο διαδοχικές αποφάσεις απαγόρευσης λειτουργίας σε δύο ΜΚΟ που δραστηροποιούνται στην Λέσβο... Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Το μαύρο βιβλίο του ρατσισμού | Η Εφημερίδα των Συντακτών | 11 Ιουνίου 2018
Εγκληματίες, τζιχαντιστές και φορείς ασθενειών που μολύνουν μέχρι και τον αέρα που αναπνέουν βλέπουν οι ξενοδόχοι της περιοχής Νεάπολης Μυτιλήνης στα πρόσωπα των 300 Κούρδων που εγκατέλειψαν τη Μόρια μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν από άλλους πρόσφυγες και βρήκαν προσωρινά στέγη στο ΠΙΚΠΑ. Θορυβημένοι οι ξενοδόχοι καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη και με μια μηνυτήρια αναφορά βγαλμένη από τα πιο μαύρα βιβλία ρατσισμού ζητούν την άμεση εκκένωση του ΠΙΚΠΑ χωρίς να σκεφτούν ούτε μια στιγμή ότι και οι εκεί υπεύθυνοι εκφράζουν το ίδιο αίτημα και την ίδια αγωνία από την πρώτη ημέρα, όταν κάτω από το βάρος των συνθηκών και με τη σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας υποχρεώθηκαν να δεχτούν αυτόν τον επιπλέον αριθμό προσφύγων, υπερβαίνοντας τις δυνατότητές τους. Οι ξενοδόχοι, επικαλούμενοι μεγάλο αριθμό ακυρώσεων κρατήσεων στα ξενοδοχεία τους, αγνοώντας προφανώς τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζουν οι αρμόδιοι του ΠΙΚΠΑ, ισχυρίζονται ότι ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, αφού, όπως αυθαίρετα λένε, οι περισσότεροι αφιχθέντες νοσούν από μεταδοτικές ασθένειες χωρίς βεβαίως να προσκομίζουν και κάποιο αποδεικτικό. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Ανακοίνωση του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου | 10 Ιουνίου 2018
Το Α.Π.Π.Α. στηρίζει την πρωτοβουλία των οργανώσεων του ΠΙΚΠΑ να φιλοξενήσουν Κούρδους πρόσφυγες
Το Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στηρίζει την πρωτοβουλία των οργανώσεων και εθελοντών που διαχειρίζονται το ΠΙΚΠΑ να φιλοξενήσουν Κούρδους πρόσφυγες που υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τη Μόρια μετά από συγκρούσεις με άλλες εθνοτικές ομάδες. Θεωρούμε ότι η λύση της προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων (και) στο ΠΙΚΠΑ είναι η καλύτερη υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις και δεν πιστεύουμε ότι δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην περιοχή της Νεάπολης. Άλλωστε κατά καιρούς το ΠΙΚΠΑ έχει φιλοξενήσει και μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων, σε περιστάσεις που διέθετε λιγότερες υποδομές και μικρότερη εμπειρία στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.
Γενικότερα πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό θέμα απαιτούν μια ψύχραιμη αντιμετώπιση. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν δικαιολογούνται υστερικές αντιδράσεις που επικαλούνται «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ή «ζητήματα ασφάλειας στη γειτονιά», αφού αντίστοιχοι φόβοι έχουν εκφραστεί κατά καιρούς καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ΠΙΚΠΑ και δεν έχουν δικαιωθεί ποτέ. Το επιχείρημα που αφορά «πολεοδομικές αυθαιρεσίες» σε σχέση με το στήσιμο σκηνών είναι μάλλον φαιδρό υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις.
Αντίθετα δεν είναι καθόλου φαιδρά τα θέματα που θίγουν ζητήματα θρησκευτικής και πολιτισμικής διαφοράς, από την οποία συνάγουν κάποιοι/ες αυθαίρετα ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες θα αντιπαρατεθούν με λουόμενες τουρίστριες, επειδή δεν επιδοκιμάζουν την περιβολή τους. Πρώτα - πρώτα τέτοια επεισόδια δεν έχουν συμβεί ποτέ, τουλάχιστον απ’ όσο ξέρουμε. Δεύτερον, είναι γνωστό ότι οι τουρίστες/στριες δεν συνηθίζουν να κάνουν μπάνιο στην περιοχή των ξενοδοχείων, η οποία άλλωστε δεν διαθέτει και τις καλύτερες παραλίες της Λέσβου. Αντίθετα στην περιοχή συχνάζουν συνήθως Λέσβιοι/ες λουόμενοι/ες. Μήπως λοιπόν ενοχλούνται κάποιοι/ες άλλοι/ες από την παρουσία των προσφύγων και επιδιώκουν τον αποκλεισμό τους από τη θάλασσα υπό το πρόσχημα της δυσανεξίας των τουριστριών;
Τέλος για την «ταμπακιέρα»: πράγματι έχουν κατά καιρούς συμβεί ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία λόγω της (λανθασμένης) εντύπωσης που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό για τη Λέσβο ως τόπου ανεξέλεγκτου χάους, συγκρούσεων και βιαιοτήτων, εξ’ αιτίας της παραμονής προσφύγων σε camps και δομές φιλοξενίας. Θέλουμε λοιπόν να κλείσουμε με ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιοι/ες ενισχύουν αυτή την εντύπωση υποκινώντας με οποιοδήποτε τρόπο ή δικαιολογώντας άμεσα ή έμμεσα επεισόδια εναντίον των προσφύγων, όπως τη δολοφονική επίθεση εναντίον τους στην πλατεία Σαπφούς στις 22 του περασμένου Απριλίου, η οποία μέσω των διεθνών ΜΜΕ έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο;
Αναμένουμε την απάντηση για να μπορέσουμε επιτέλους να συζητήσουμε σοβαρά για τις «επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης» στη Λέσβο….
Ανακοίνωση από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων | 6 Ιουνίου 2018
Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων έχει επανειλημμένως κρούσει το κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα hotspot και ιδιαίτερα στη Μόρια. Ο υπερπληθυσμός σε συνδυασμό με την ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών και ασφάλειας εντείνει την κατάσταση. Οι πρόσφυγες όντες ήδη θύματα πολέμων και διώξεων, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται σε κατάσταση μετατραυματικού στρες, γίνονται θύματα για ακόμα μια φορά λόγω των πολιτικών οι οποίες υιοθετούνται για να εξυπηρετούν κάθε άλλο συμφέρον παρά των προσφύγων. Αναφορικά με τα τελευταία επεισόδια στη Μόρια τα οποία έλαβαν εσφαλμένες διαστάσεις από τα ΜΜΕ αναγάγοντας το επεισόδιο μεταξύ μεμονωμένων ατόμων σε θρησκευτικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ είναι προφανές ότι οι εντάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των συνθηκών που επικρατούν εδώ και καιρό. Το ΕΦΠ, το οποίο είναι σε συνεχή επαφή με πρόσφυγες στους καταυλισμούς και παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις, μαζί με τις Κοινότητες Προσφύγων, καταδικάζουν οποιαδήποτε μορφή βίας καθώς και τις πολιτικές που υιοθετούνται από την ΕΕ (συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας) αλλά και τις εθνικές πολιτικές. Επιστρέφοντας στα τελευταία γεγονότα να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξαν απώλειες καθώς και στο πεδίο Έλληνες αλληλέγγυοι, εθελοντές από την τοπική κοινωνία και από όλο τον κόσμο οι οποίοι βρίσκονται στο νησί, μαζί με τους πρόσφυγες δουλεύουν νυχθημερόν για την εξομάλυνση της κατάστασης. Εμείς, οι Κοινότητες Προσφύγων, φορείς, πολιτιστικοί και πολιτικοί Σύλλογοι Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελλάδα ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση των hotspots στα νησιά, την συνεργασία και κατανόηση των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες υπομένουν.
Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων!
Έκκληση για αγάπη και φιλοξενία | Emprosnet | 7 Ιουνίου 2018
Η Μαρία Καλδή, μόνιμος κάτοικος της Νεάπολης έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό και στο ΠΙΚΠΑ, με την υποσημείωση ότι μένει σε απόσταση 20 μέτρων από την πύλη του ΠΙΚΠΑ, κάνοντας έκκληση για ανθρωπιά:
«Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΙΚΠΑ δέχτηκε έναν αριθμό μεταναστών μετά τις συμπλοκές στο Hot-Spot της Μόριας. Οι προηγούμενοι κάτοικοι του ΠΙΚΠΑ, καθώς και οι νέοι που κατέφθασαν είναι σαν να μην υπάρχουν. Προσωπικά, δε μας ενοχλούν, ούτε δημιουργούν φασαρίες. Περισσότερη φασαρία μπορεί να κάνω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, παρά αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι. Αν θέλουμε να λεγόμαστε Χριστιανοί, αν είμαστε άνθρωποι, αν υπάρχει έστω και λίγο το αίσθημα της συμπόνιας, της ΑΓΑΠΗΣ και της ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, πρέπει να γίνει κάτι. Αυτήν τη στιγμή, μπροστά στην πίεση από μέρους των αρχών που ασκείται στο ΠΙΚΠΑ, το ΠΙΚΠΑ έκλεισε την πύλη του σε νεοαφιχθέντες ανθρώπους που φεύγουν από τη Μόρια. Ως εκ τούτου, μια οικογένεια με ηλικιωμένους, παιδιά και βρέφη, παραμένει έξω από τα κάγκελα του ΠΙΚΠΑ, κάτω από τον ήλιο και κοιμάται στο δρόμο. Δε γνωρίζω για τους υπόλοιπους περίοικους που συλλέγουν υπογραφές γιατί τους ενοχλούν οι σκηνές ή δεν μπορούν να απολαμβάνουν τη θάλασσα μόνοι τους γιατί βλέπουν στην παραλία τα παιδιά να παίζουν και τους μεγάλους να αγναντεύουν απέναντι τις χαμένες πατρίδες τους, αλλά για μένα, αν θέλουμε να λεγόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, αν θέλουμε να κοιμόμαστε όλοι ήσυχοι τα βράδια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους ως ανθρώπους ως αδέρφια μας, ως γιαγιάδες και παππούδες μας, μα πιο πολύ ως παιδιά μας.
ΥΓ. Όταν γεννηθήκαμε ήμασταν όλοι με χέρια, πόδια, υγεία. Έτσι, ξαφνικά, μετά από κάποιο ατύχημα, για παράδειγμα, μπορεί να χάσουμε τα πάντα. Τίποτα δε μας δίνεται για πάντα. Αύριο μπορεί να βρισκόμαστε εμείς στη θέση αυτών των ανθρώπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…».
Με εκτίμηση,
Μαρία Καλδή, κάτοικος Νεάπολης Μυτιλήνης
«Γυρίστε στη Μόρια αλλιώς... χαρτζιλίκι τέλος» | Η Εφημερίδα των Συντακτών | 5 Ιουνίου 2018
Τη σταδιακή αύξηση της πίεσης, ώστε οι Κούρδοι που αποχώρησαν από το ΚΥΤ της Μόριας να επιστρέψουν εκεί το συντομότερο, επιχειρεί η κυβέρνηση. Μετά και τις αντιδράσεις περιοίκων της περιοχής Νεάπολης Μυτιλήνης, όπου εδρεύει το ΠΙΚΠΑ, η μία εκ των δύο δομών που δέχτηκε τον κύριο όγκο των διωκώμενων προσφύγων, καθώς και τις αντιδράσεις επαγγελματικών φορέων τουρισμού και κυρίως του δήμου Λέσβου, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε απάντηση επιστολής του δημάρχου Σπ. Γαληνού, ανακοινώνει ότι ήδη επεξεργάζονται μέτρα για την άμεση επιστροφή των Κούρδων... Διαβάστε το άρθρο >>>
«Φιλοξενήσαμε επιπλέον άτομα, για να μην τριγυρνούν στο δρόμο» [Vid] | Emprosnet.gr | 3 Ιουνίου 2018
Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου» που διαχειρίζονται της πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, αναφορικά με τις καταγγελίες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, από παράγοντες και κατοίκους που διαμαρτύρονται στην ενδεχόμενη μετατροπή του ΠΙΚΠΑ σε μόνιμη δομή με εκατοντάδες άτομα. Παράλληλα, χτες εκτυλίσσονταν για ακόμα μια μέρα η επιχείρηση «επιστροφής» των εκατοντάδων Κούρδων αιτούντων άσυλο στη Μόρια από τις Αρχές. Ήδη μάλιστα κάποιοι επέστρεψαν στο ΚΥΤ Μόριας. Έτσι στη δομή της Λάρσου, στις πρώην εγκατάστασεις του Αθλητικού Οργανισμού, χώρο που έχει νοικιάσει η ΜΚΟ Humans for Humanity οι 580 αιτούντες άσυλο μειώθηκαν σε 400. Τα στελέχη του ΚΥΤ της Μόριας ζήτησαν χτες τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να μισθώσει λεωφορεία για τη μεταφορά ατόμων στη Μόρια. Επίσης, χτες στις 8 το βράδυ με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά επρόκειτο να αποχωρήσουν από το νησί 200 άτομα, πιστοποιημένα με ευαλωτότητα ή έγγραφα χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και δείτε το βίντεο >>>
Εκδικητική απάντηση του Δήμου Λέσβου για τις εντάσεις με τους Κούρδους | Εφημερίδα των Συντακτών | 1 Ιουνίου 2018
Με μηνύσεις εναντίον των δομών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων απαντά ο Δήμος Λέσβου στη μαζική φυγή των Κούρδων από τη Μόρια μετά τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν με τους Σύρους την περασμένη Παρασκευή. (...)
Στο μεταξύ, αντιδράσεις ειδικά για το ΠΙΚΠΑ, που είναι στον παραλιακό δρόμο του αεροδρομίου, σημειώνονται και στους επαγγελματικούς κύκλους του τουρισμού, με τους ξενοδόχους να ετοιμάζουν καταγγελίες, ενώ συλλέγουν και υπογραφές σε σχετικό κείμενο. Η άκρως αρνητική αυτή εξέλιξη αναγκάζει τους αλληλέγγυους που στηρίζουν τη δομή του ΠΙΚΠΑ να δώσουν σήμερα το πρωί στις 9 συνέντευξη Τύπου, σημαίνοντας συναγερμό για τις επιπτώσεις στη φιλοξενία των προσφύγων. Διαβάστε το άρθρο >>>
Αποσυμφόρηση εν μέσω ξυλοδαρμών! | Εμπρός | 30 Μαϊου 2018
Μπορεί κανείς να μην ήξερε το βράδυ της Παρασκευής τι θα συνέβαινε, γνώριζαν όμως όλοι ότι το Κέντρο της Μόριας με 7.300 αιτούντες άσυλο, σε υποδομές για κάτω των τριών χιλιάδων, δεν θα μπορούσε να πάψει από την επικαιρότητα. Το χάος που ξέσπασε με τις συμπλοκές των Αράβων κατά των Κούρδων προκάλεσε την άμεση «αποσυμφόρηση» του Κέντρου, καθώς 900 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν τον χώρο και βγήκαν περπατώντας στους δρόμους, δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιστρέφουν. Σε αναβρασμό από την Παρασκευή το βράδυ, η διοίκηση του Κέντρου, η Ελληνική Αστυνομία, με την αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη να επιχειρεί σε κάθε σημείο, αλλά και οι ΜΚΟ που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κατάσταση φιλοξενώντας εκατοντάδες άτομα. Σε αναβρασμό όμως βρίσκονται και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου να ζητά άμεση αποσυμφόρηση σε επιστολή της στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, και τους περίοικους επιχειρηματίες του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη να ζητούν να ληφθούν μέτρα.
Εκατοντάδες Κούρδοι εκτός Κέντρου Μόριας - Αρνούνται να στεγαστούν με Άραβες | AΠΕ-ΜΠΕ | 28 Μαϊου 2018
Περίπου 900 Κούρδοι αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ύστερα από επεισόδια, την Παρασκευή, και τη διασπορά ψευδών φημών περί «δράσης Αράβων εξτρεμιστών με τέσσερις νεκρούς Κούρδους και δεκάδες τραυματίες».
Οι Κούρδοι αρνούνται να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο με τους Άραβες και όχι μόνο στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά και στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου οι συνθήκες διαμονής θεωρούνται υποδειγματικές. Αποτέλεσμα είναι να έχουν διασκορπιστεί σε μικρότερες δομές και κάποιοι από αυτούς να περιφέρονται στην πόλη της Μυτιλήνης και τη νύχτα να κοιμούνται σε πάρκα και περιαστικά άλση. Όπως έγινε γνωστό, 450 άτομα φιλοξενούνται σε πρόχειρο καταυλισμό στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, που διαχειρίζεται η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβο», 250 διαμένουν στον καταυλισμό της ύπατης Αρμοστείας στη Σκάλα Συκαμιάς και οι υπόλοιποι σε δομή της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Human for humanity» στην περιοχή της Λάρσου, στον κόλπο της Γέρας. (...) Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με επιστολή της στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, σημειώνει ότι «τα τελευταία επεισόδια και οι πρόσφατες συγκρούσεις στη δομή φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ντε φάκτο σε ένα άλλο μέρος της πόλης μια νέα δομή που κυοφορεί ποικίλους κινδύνους» (...) Ανάλογη είναι και η επιστολή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, προς τον κ. Βίτσα, επιστολή με την οποία εκφράζει «εντονότατη διαμαρτυρία σχετικά με την εγκατάσταση περίπου 400 αιτούντων άσυλο σε ιδιωτικό χώρο, που βρίσκεται στην περιοχή της Λάρσου στην Εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής, καθώς επίσης και στον χώρο των πρώην κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης». Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Παραλίγο… νέα κρίση στην Μυτιλήνη- Μετανάστες ήταν έτοιμοι να κάνουν κατάληψη στην Πλατεία Σαπφούς | Lesvospost.gr | 29 Μαϊου 2018
Στο παρά πέντε αποσοβήθηκε νέα κρίση. Στο παρά πέντε αποσοβήθηκε νέα κρίση που θα ξεσπούσε στη Μυτιλήνη όταν περίπου 250 αλλοδαποί πήραν τα πράγματά τους και επιχείρησαν να φύγουν από το κέντρο φιλοξενίας στη Συκαμιά και να κατέβουν και να εγκατασταθούν στην πλατεία της πόλης. Ανάμεσά τους ήταν και ογδόντα παιδιά. Πρόκειται για Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής που προχθές το βράδυ δέχθηκαν επίθεση στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια από αραβόφωνους που τους κατηγορούσαν ότι δεν τηρούσαν αυστηρά το ραμαζάνι, με αποτέλεσμα μάλιστα επτά άτομα να τραυματιστούν. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Μηνυτήριες αναφορές και έντονη επιστολή διαμαρτυρίας στον Βιτσα από τον Δήμαρχο για τις νέες δομές μεταναστών σε Λαρσο και ΠΙΚΠΑ | Lesvospost.gr | 29 Μαϊου 2018
Η παρέμβαση του Δήμου για τις νέες δομές. Σχετικά με την εγκατάσταση 400 περίπου προσφύγων – μεταναστών σε ιδιωτικό χώρο στην περιοχή Ευεργέτουλα, κάνουμε γνωστό ότι ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατόπιν σχετικής αναφοράς του Αντιδημάρχου Ευεργέτουλα, Γιώργου Κατζανού, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η νομική οδός θα ακολουθηθεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως στο χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ, με βάση την ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν θα επιτραπεί η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στη Λέσβο. Σημειώνεται ακόμη ότι ο Δήμαρχος Λέσβου με επιστολή του στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρη Βίτσα και στον Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Γιαννέλλη, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για αυτές τις μονομερείς ενέργειες. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου και την επιστολή του Δημάρχου >>>
Ένταση στο ΚΥΤ Μόριας, έκτακτη ανάγκη στο ΠΙΚΠΑ | Εμπρός | 26 Μαϊου 2018
Σοβαρές συμπλοκές σημειώθηκαν χθες βράδυ στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, οι οποίες μάλιστα άφησαν πίσω τους πολλούς τραυματίες και νοσηλευόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 120 άτομα χρειάστηκε να φιλοξενηθούν επειγόντως κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ΠΙΚΠΑ, έχοντας βρει προσωρινά προστασία στο πάρκο της Μυτιλήνης. Μεταξύ αυτών, πολλές οικογένειες με μικρά τρομοκρατημένα παιδιά και αρκετοί τραυματίες. Αιτία αποτέλεσαν οι συμπλοκές ανάμεσα σε Αραβες και Κούρδους αιτούντες άσυλο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, οδηγώντας στην όξυνση της κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό. Η φημολογία για τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ως αποτέλεσμα της δράσης ισλαμιστών που μάλιστα δημοσιοποιείται και απο ιστοσελίδες (επίσημες ή όχι) διαψεύδεται απο τις Αρχές. Οδήγησε όμως στην άτακτη φυγή Κούρδων αιτούντων άσυλο. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Άγριες συμπλοκές στη Μόρια -Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΠΙΚΠΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26 Μαϊου 2018
Εικόνες ντροπής με εκατοντάδες εξαντλημένους και τραυματισμένους Κούρδους πρόσφυγες που από εχθές το βράδυ αποχωρούν μαζικά από τη Μόρια φοβούμενοι για τη ζωή τους καθώς και τα βίντεο από τους άγριους ξυλοδαρμούς και τα μαχαιρώματα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου κυρίως από ξένα Μέσα και το twitter. Για άλλη μια φορά ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν σε βοήθεια, εθελοντές και πολίτες της Μυτιλήνης συνδράμουν για να αποφευχθεί μια τεράστια κρίση ενώ αστυνομικές δυνάμεις, με τον φόβο μια νέας Σαπφούς, μπλοκάρουν σε διάφορα σημεία της πόλης οικογένειες Κούρδων που προσπαθούν να προσεγγίσουν ασφαλή σημεία στην πόλη, το Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ. Η μαζική αποχώρηση ξεκίνησε από χθες το βράδυ μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής όταν ομάδες Σύρων και Κούρδων ήρθαν στα χέρια για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Εικάζεται πως οι λόγοι για τα πιο σοβαρά επεισόδια των τελευταίων μηνών ήταν θρησκευτικοί με αποτέλεσμα να βγουν ακόμη και μαχαίρια. Πάνω από 20 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Βοστάνειο ενώ άλλους περισυνέλεξε το ΕΚΑΒ από την πόλη όπου διωκόμενοι και τρομαγμένοι κατέφυγαν αργά το βράδυ. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη Μόρια μετά τα επεισόδια | in.gr | 26 Μαϊου 2018
Περίπου 300 Κούρδοι πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν από τον καταυλισμό της Μόριας, μετά τις συμπλοκές της Παρασκευής μεταξύ Αράβων και Κούρδων. Καζάνι που βράζει είναι για μια ακόμα φορά η Λέσβος, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, μεταξύ Αράβων και Κούρδων. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή έπειτα από προσωπικές διαφωνίες μεταξύ ορισμένων φιλοξενούμενων στη Μόρια, ξέσπασαν γενικευμένα επεισόδια μεταξύ αράβων και κούρδων προσφύγων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο νοσοκομείο επτά άτομα. Τα γεγονότα αυτά, οδήγησαν εκατοντάδες Κούρδους να φύγουν από το ΚΥΤ και να αναζητήσουν σε άλλες δομές καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Έκρηξη στη Λέσβο -Εκατοντάδες πρόσφυγες έφυγαν από τη Μόρια | airmi.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ) | 26 Μαϊου 2018
Περίπου 300 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ εγκατέλειψαν τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ Αράβων και Κούρδων που έχουν ζητήσει άσυλο. Περίπου 120, κυρίως οικογένειες με παιδιά, έχουν οδηγηθεί στον καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ που διαχειρίζεται η οργάνωση Αλληλεγγύη Λέσβου. Στο ύψος του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με φραγμούς εμπόδισαν την είσοδό τους στην πόλη. Οι αλλοδαποί με τη σειρά τους απέκλεισαν την είσοδο στη Μυτιλήνη από τα βόρεια, ζητώντας την άμεση αναχώρησή τους απο το νησί για λόγους ασφαλείας. Η αστυνομία διοχετεύει την κίνηση από την ανατολική Λέσβο προς την πόλη μέσω παρακαμπτηρίων οδών, ενώ συνεχίζει να απαγορεύει την κίνηση αλλοδαπών προς την πόλη της Μυτιλήνης, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Λέσβος: Τεταμένη η κατάσταση μετά τα επεισόδια στη Μόρια (φωτογραφίες και βίντεο) | Καθημερινή | 26 Μαϊου 2018
Οι χθεσινές συμπλοκές ανάμεσα σε Αραβες και Κούρδους αιτούντες άσυλο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, οδήγησαν στην όξυνση της κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό καθώς και στην άτακτη φυγή Κούρδων αιτούντων άσυλο. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Διάψευση για τρεις νεκρούς από τις χθεσινές συμπλοκές στη Μόρια | Documento | 26 Mαϊου 2018
Οι χθεσινές συμπλοκές ανάμεσα σε Άραβες και Κούρδους αιτούντες άσυλο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο οδήγησαν στην όξυνση της κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό. Η φημολογία για τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ως αποτέλεσμα της δράσης ισλαμιστών που μάλιστα δημοσιοποιείται και από ιστοσελίδες (επίσημες ή όχι) διαψεύδεται από τις Αρχές. Οδήγησε όμως στην άτακτη φυγή Κούρδων αιτούντων άσυλο. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
Μυτιλήνη: Τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια στη Μόρια | News24/7.gr | 27 Mαϊου 2018
Συνολικά τρεις μετανάστες που φέρονται να πρωτοστάτησαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Κέντρο Υποδοχής και Tαυτοποίησης της Μόριας στη Μυτιλήνη κατάφερε να συλλάβει η αστυνομία. Στους τρεις έχει ασκηθεί δίωξη για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης κακουργηματικού χαρακτήρα. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>
ΕΚΑΤΟΝΤAΔΕΣ AΤΟΜΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΜΟΡΙΑ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΑΠΑΡAΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ, Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΕΝΤAΣΕΙΣ | Διεθνής Αμνηστία | 29 Μαϊου 2018
«Εκατοντάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τον καταυλισμό της Μόριας μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών με μικρά παιδιά. Οι απαράδεκτες συνθήκες στους καταυλισμούς στα νησιά, η αβεβαιότητα και ο συνωστισμός τροφοδοτούν τις εντάσεις», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας.
«Οι κάτοικοι του νησιού και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακατάπαυστα, παρέχοντας καταφύγιο και κάθε άλλη στήριξη σε όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους. Αυτοί είναι που προσπαθούν να γεμίσουν το μεγάλο κενό που αφήνει η κυβέρνηση». Διαβάστε τη συνέχεια της ανακοίνωσης >>>
Διεθνής Τύπος και άρθρα στα Αγγλικά
Dozens of Kurds face deportation if they don’t return to Moria camp | ekathimerini.com | June 5, 2018
Dozens of asylum seekers who left the Moria migrant processing center for other facilities on the eastern Aegean island of Lesvos will be barred from the process if they do not return to the official camp, the Migration Ministry announced on Monday. The case concerns 1,000 Kurds who left the squalid Moria camp last week and moved to facilities run by the municipal authority where living conditions are better. Of them, 158 have been transferred to a camp on mainland Greece, but 354 remain at a facility in the former Larso sports arena and 269 at the old PIKPA campsite. Authorities have given these 623 Kurds until Friday to return to Moria, the official camp or hot spot for refugees and migrants, or face being ejected from the asylum process and deported to Turkey. According to the most recent data, there were 6,941 asylum seekers registered at Moria at the end of May, when the camp was built to accommodate a maximum of 3,000 people.
Plans for more camps on Lesvos after riots | ekathimerini | May 30, 2018
Despite vehement local opposition, the government is planning to create new reception facilities for migrants and refugees on Lesvos after rioting at the severely overcrowded Moria camp on Friday prompted hundreds of Kurdish migrants to abandon the premises.
It is not the first time that riots have shaken the Moria camp, where, until last week, some 7,300 people were residing in a facility designed to host a maximum of 3,000. The upheaval broke out on Friday, according to local sources, after migrants from Arab countries allegedly criticized Kurdish residents, accusing them of not observing religious customs. The argument escalated into a brawl and resulted in more than 800 migrants, mostly Kurds, leaving the Moria camp. Of those, around 400 had on Tuesday set up tents around the fringes of another state-run facility, the Pikpa camp, while scores more had taken refuge at another camp near the seaside village of Skala Sykamia.
Anger on Lesvos over makeshift refugee camps set up by NGOs | Keep Talking Greece | May 30, 2018
Hundreds of Kurdish asylum seekers left the Moria camp on the island of Lesvos after violence broke out last Friday. Solidarity groups and NGOs set up makeshift camps for the people in need of food, water and shelter, an action that drew the anger of local authorities that turned to local justice and complained to Migration Minister in Athens. Around 900 people, mainly families with children, refused to be housed in the same camp with Arabs after they were reportedly attacked for not fasting during Ramadan. Concerned about their safety, they moved out of Moria camp and refused to return or even be relocated to Kara Tepe municipality camp.
UPDATED: Ten Syrian Kurds in critical condition after attack at refugee camp in Greece | Kurdistan24.net | May 26, 2018
MORIA, Greece (Kurdistan 24) - Syrian and Iraqi Arab refugees attacked several families on Friday afternoon in a refugee camp in Moria on the eastern Aegean island of Lesbos, leaving several Syrian Kurdish refugees severely injured, according to a representative. The Representative of the Kurdistan Democratic Party (KDP) in Greece, Sarbast Mohammed, told Kurdistan 24 that no Kurds had died in clashes that erupted this weekend in a Greek refugee camp. He did, however, confirm that ten were critically injured, all of whom are from Afrin, Kobani, and Sulaimani. He mentioned that 72 people, in total, were injured in the clashes and that Greek authorities had arrested three ethnically Arab suspects. Read the rest of the article >>>
Clashes erupt between Kurds and Arabs in Greek camp over fasting | Rudaw.net | May 26, 2018
Disagreements between Kurds and Arabs about fasting during Ramadan "severely" injured at least 10 Kurds at a refugee camp on the Greek Island of Lesbos.
"The fight began when some Arab youth started to fight with Kurds over fasting," Mohammed Khalil, a 19-year-old Kurdish migrant from Kobane in Syria, told Rudaw on Saturday from Lesbos.
Moria Refugee Camp is located on the Island of Lesbos. In 2016, the European Union and Turkey signed an agreement to prevent migrants from reaching Europe. The Greek government confined tens of thousands of asylum seekers on five islands — at least 7,600 on Lesbos.
"I was fasting yesterday, yet some Arabs from Syria, Iraq, Yemen, and Algeria came and said Rojava [Syrian Kurdistan] Kurds are infidels and don't fast. Then the fight started. The refugee Arabs went and later came back together. A bloody fight happened," Khalil added. Read the rest of the article >>>
ATTACKS ON KURDS AT REFUGEE CAMP IN GREECE RAISES DISTURBING QUESTIONS | By SETH J. FRANTZMAN | May 26, 2018
On Friday May 25 reports emerged that “Six people were injured after violent fights between migrants at the Moria registration center on Lesvos.” The first reports were in Lesvosnews.gr and then at greekreporter.com. The first reports which relied on Greek sources noted “The cause of the violent brawls is not known yet because there is no record of what happened inside the camp.”But Kurdish media was quick to show that there was more to the “clashes” then just some ordinary “brawl” involving the 7,000 migrants stuffed into the Moria camp. Rudaw reached out to one refugee who provided the following account. “The fight began when some Arab youth started to fight with Kurds over fasting,” Mohammed Khalil, a 19-year-old Kurdish migrant from Kobane in Syria, told Rudaw on Saturday from Lesbos. He continued: “I was fasting yesterday, yet some Arabs from Syria, Iraq, Yemen, and Algeria came and said Rojava [Syrian Kurdistan] Kurds are infidels and don’t fast. Then the fight started. The refugee Arabs went and later came back together. A bloody fight happened.” Read the rest of the article >>>
AYS DAILY DIGEST 26/05/2018: Updates on the situation of the Syrian Kurds who left Moria | Are You Syrious - Medium.com | May 27, 2018
In yesterday’s digest, AYS reported about the fight among Iraqis, Syrians, Afghans and Syrians Kurds in Moria with the consequence of hundreds of people leaving the camp, seeking refugee at Pikpa, Kara Tepe and at the football stadium. On Saturday evening, 368 people were hosted by Humans 4 Humanity, while more than 300 (including residents) found a safe place in Pikpa, among them injured people, children and pregnant women. Read the rest of the article >>>
'Infidels': Kurds attacked at Greek refugee camp for 'not fasting during Ramadan' (GRAPHIC VIDEO) | Russia Today (RT) | May 28, 2018
Footage has emerged reportedly showing Kurdish asylum seekers being attacked at a Greek refugee camp. Attackers accused them of being "infidels" for not fasting during Ramadan. Ten people were reportedly injured in the violence. The incident occurred at the Moria camp on the Greek island of Lesbos on Friday, according to Rudaw. "The fight began when some Arab youth started to fight with Kurds over fasting," Mohammed Khalil, a 19-year-old Kurdish migrant from Syria, told the Kurdish news outlet. Read the rest of the article >>>
Six people injured in clashes in Moria migrant camp on Lesvos | Ekathimerini.gr | May 25, 2018
Serious clashes between residents at the migrant reception and processing center of Moria on the eastern Aegean island of Lesvos on Friday afternoon left six people injured. Some of the injured people, who have been not been identified, were loaded by other residents onto stretchers made of blankets and transported to the general hospital in the main town of Mytilini by car, according to local media. Others were given first aid by ambulance crews dispatched to the scene. It was not clear what kind of injuries the victims were suffering from, nor how they sustained them, though clashes between rival migrant groups are quite frequent in the woefully over-crowded camp, where thousands of migrants and asylum seekers have been languishing for months waiting to hear whether they will be deported or granted protection.