Ταυτοποιήθηκε η σορός που βρέθηκε στη Μυτιλήνη

FacebookTwitterE-mailPrint

Ταυτοποιήθηκε η σορός που βρέθηκε στη Μυτιλήνη

View Original
Λέξεις-κλειδιά

Σε μετανάστη από το Μαρόκο ανήκει η σορός που βρέθηκε χθες το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η σορός του νεαρού άνδρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για να γίνει νεκροψία – νεκροτομή,  ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ, ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μετανάστη που έφτασε στη Λέσβο από την Τουρκία στις 11 Ιουλίου, είχε  υποβάλει αίτημα για άσυλο, όμως  με βάση τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά , που έχει επιβληθεί στους πρόσφυγες και μετανάστες με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, δε μπορούσε να μετακινηθεί στην ηπειρωτική χώρα. Το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα νησιά , δε θέλει να μείνει στη Λέσβο ή την Ελλάδα και προσπαθούν με κάθε μέσο να φύγουν από την «ανοιχτή φυλακή» όπου βρίσκονται περιορισμένοι,  ακόμα και με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Πιθανόν ο άνθρωπος αυτός να επιχείρησε να ανέβει στο πλοίο της γραμμής από τους κάβους του πλοίου, όπως πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν, να μην έγινε αντιληπτός και να έπεσε στη θάλασσα , όπου ο νοτιάς τον παρέσυρε μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στην εξαθλίωση των ανθρώπων αυτών από τον εγκλωβισμό τους στα νησιά αναφέρθηκε χθες από τη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της  Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελαρίδης ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας  έχει επιδεινώσει την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνοντας ότι δεν είναι υπόθεση μόνο της Τουρκίας η άρση του γεωγραφικού περιορισμού «αλλά πρόκειται για πολιτική βούληση, αν θες να υπηρετείς τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες εκπτώσεις. Εμείς ξεκινήσαμε μια εκστρατεία μαζί με άλλες οργανώσεις προκειμένου να ασκηθεί πίεση τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στη ΕΕ για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού».

Ο κύριος Σακελαρίδης συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Λέσβου τονίζοντας ότι «θέλουμε να λάβουμε υπόψη μας τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας καθώς είναι μια σημαντική μεταβλητή αυτής της υπόθεσης. Να τους ακούσουμε και να βοηθήσουμε να δοθούν λύσεις. Οι πρόσφυγες μένουν μέχρι και δύο χρόνια για την πρώτη εξέταση ασύλου αλλά αυτό επιβαρύνει και τις τοπικές κοινωνίες που έχουν επιδείξει μεγάλη αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους.»

της Μυρσίνης Τζινέλλη στην ΕΡΑ Αιγαίου >>>

Related

Refugees & Migrants
/
Humanitarian Governance
/
Centers & Facilities
/
Centers & Facilities
/
Refugees, Migrants & Humanitarian Governance
/