Μαρτύριο της σταγόνας για 2.000 πρόσφυγες στη Λέρο

FacebookTwitterE-mailPrint

Μαρτύριο της σταγόνας για 2.000 πρόσφυγες στη Λέρο

efsyn.gr | 29 Αυγούστου 2024

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης

Μαρτύριο της σταγόνας για 2.000 πρόσφυγες στη Λέρο

Επιδεινώνεται κάθε μέρα η κατάσταση στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Λέρου. Σήμερα, περίπου 2.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί θα έχουν μόλις δύο ώρες την ημέρα τρεχούμενο νερό, προκειμένου να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και περίπου 300 εργαζόμενους στη δομή, που με τη σειρά τους και αυτοί υποφέρουν αφού η μείωση της παροχής νερού ακόμα και στις τουαλέτες τούς αφορά όλους.

«Είναι μια κατάσταση που τείνει να χαρακτηριστεί χρόνια ασθένεια», μας λένε από τη Λέρο αλληλέγγυοι πολίτες που προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα της καθημερινότητας του νησιού, μήπως και επισπευσθούν οι διαδικασίες επίλυσης που θεωρητικά έχουν δρομολογηθεί από καιρό, αλλά ακόμα -και παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις- παραμένουν στα χαρτιά. «Νερό τρεχούμενο υπάρχει για μόλις δύο ώρες το πρωί, ενώ το πρόβλημα επεκτείνεται ακόμα και στο πόσιμο εμφιαλωμένο που μοιράζουν οι αρχές», τονίζουν.
Η αφαλάτωση

Το πρόβλημα με το τρεχούμενο νερό δεν είναι χθεσινό. Εχει επισημανθεί πολλάκις από την «Εφημερίδα των Συντακτών», με πιο πρόσφατο το ρεπορτάζ «Νερό με το σταγονόμετρο για 1.300 ανθρώπους», 2.8.2024, της Λένας Κυριακίδη. Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, οι άνθρωποι σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Και ενώ, υπό κανονικές συνθήκες, μαζί τους έπρεπε τουλάχιστον να διπλασιαστεί η παροχή νερού, που μέχρι τότε ήταν τέσσερις ώρες την ημέρα, από ένα δίωρο πρωί και απόγευμα, οι αρμόδιοι την περιόρισαν στο μισό!

Το μαρτύριο της σταγόνας στο οποίο υποβάλλονται οι άνθρωποι αυτοί ξεκίνησε πολλούς μήνες πριν, όταν η μονάδα αφαλάτωσης που τροφοδοτεί τη δομή άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και όσα είχε δηλώσει ο δήμαρχος Λέρου στην «Εφ.Συν.», η βλάβη θα είχε επισκευαστεί αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι τώρα τίποτα δεν συνηγορεί στην τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος.

Η δραστική μείωση της ποσότητας παρεχόμενου νερού είχε άμεσες επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και σε αυτά ήρθε να προστεθεί και μια μετατόπιση του προσφυγικού ρεύματος, με τις ροές πλέον να κατευθύνονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Centers & Facilities
/
Πρόσφυγες, Μετανάστες & Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/