Σε μια ιδιαίτερα ρευστή περίοδο έχει μπει το προσφυγικό στη Χίο. Η στέγαση των προσφύγων, θέμα που απασχόλησε τις τοπικές αρχές και το σύνολο της κοινωνίας από την πρώτη ημέρα της κρίσης, επανέρχεται στην επικαιρότητα, ίσως όχι τόσο πιεστικά όπως άλλοτε, αλλά με τον προβληματισμό να παραμένει εξίσου έντονος.
Αιτία, η πρόθεση του δήμου να εφαρμόσει παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ο καταυλισμός της ντροπής στη Σούδα, την ώρα όμως που η ΒΙΑΛ (το επίσημο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης) αδυνατεί να δεχτεί επιπλέον αριθμό και υποχρεώνονται άνθρωποι να βγάζουν τη νύχτα στον δρόμο ή μέσα σε χωράφια, παρέα με ποντίκια, κουνούπια και κάθε λογής έντομα και τρωκτικά που ζουν στην ύπαιθρο.
«Εχουμε σταματήσει να δεχόμαστε κόσμο στη Σούδα. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πρόβλημα στη ΒΙΑΛ, επιμένουμε στην απόφασή μας να μη δεχόμαστε νέους μετανάστες στον καταυλισμό. Η λύση που θα δοθεί είναι θέμα αποκλειστικά της κυβέρνησης», τονίζει σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Καραμανής, αναφερόμενος στην πρακτική συρρίκνωσης του καταυλισμού που ακολουθεί εδώ και μερικές εβδομάδες ο δήμος, με το ξήλωμα σκηνών και οικίσκων που αδειάζουν.
Μια πρακτική τα αποτελέσματα της οποίας διαφαίνονται στον αριθμό φιλοξενούμενων, ο οποίος έχει περιοριστεί από τους 1.000 και πλέον διαμένοντες επί πολλούς μήνες εκεί σε λιγότερους από 300.
«Υπάρχει ένας αριθμός που μπορεί να μετακινηθεί στην Αθήνα, όμως τα περισσότερα άτομα από όσα έχουν απομείνει πρέπει να μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο», αναφέρει ο ίδιος, ελπίζοντας ότι τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία να κλείσει οριστικά το επίκεντρο του προβλήματος όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα στο νησί, αφού οι μηδενικές ροές τον Ιούλιο και οι περιορισμένες τον Ιούνιο επέτρεψαν το άδειασμα του καταυλισμού, σε συνδυασμό βέβαια με την ταχύτητα διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών ζητημάτων από τις Επιτροπές Ασύλου, που κινούμενες συντονισμένα «έδιωξαν» μεγάλο αριθμό προσφύγων από το νησί, είτε προς την ηπειρωτική χώρα, είτε προς την Τουρκία με τη μέθοδο της επαναπροώθησης, σε εφαρμογή της γνωστής συμφωνίας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι γνωστά, τα περισσότερα από τα 290 άτομα που παραμένουν στη Σούδα δεν έχουν ελπίδες για άσυλο.
Ηδη για τους περισσότερους έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό και για κάποιους και σε δεύτερο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να μεταφερθεί σε Προαναχωρησιακό Κέντρο, που δεν διαθέτει το νησί, προκειμένου να επαναπροωθηθούν πίσω στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα πάντως, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται και μάλιστα μόλις χτες, ξημερώματα Δευτέρας, σε τρία διαφορετικά περιστατικά σημειώθηκαν 175 νέες, με τη ΒΙΑΛ να αδυνατεί να τους στεγάσει, αφού λειτουργεί εδώ και καιρό οριακά.
Παράλληλα, από την πλευρά της κυβέρνησης τίποτα δεν μαρτυρά ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο κατασκευής νέου καταυλισμού, αφού θεωρείται σίγουρο ότι και μόνο στο άκουσμα της είδησης οι αντιδράσεις από γειτονικούς οικισμούς είναι βέβαιες και αναμένονται έντονες.
Επίσης, απαγορευτική θεωρείται κάθε σκέψη και για επέκταση της ΒΙΑΛ για πολλούς λόγους.
Και μπορεί ακόμα η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο κανείς δεν εγγυάται ότι οι ρυθμοί αφίξεων θα συνεχίσουν να είναι χαμηλοί και τους φθινοπωρινούς και μη τουριστικούς μήνες που ακολουθούν, όταν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στον Τσεσμέ της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι θα κλείσουν και η φύλαξη των ακτών εκεί θα χαλαρώσει.
Πρόσφυγες από τη Σάμο
Στο μεταξύ και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, προβληματισμό και ένταση στις σχέσεις του Δήμου Χίου με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιούργησε η μεταφορά προσφύγων στη Χίο από τη γειτονική Σάμο.
Με τη δικαιολογία ότι το ΚΥΤ στο νησί της Σάμου έφτασε στα όριά του, μεταφέρθηκαν στη Χίο με πλωτό του Λιμενικού Σώματος το βράδυ του Σαββάτου 51 άτομα.
Η επιχείρηση ξεκίνησε αργά το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00 της ίδιας ημέρας, με τους πρόσφυγες αμέσως μετά την αποβίβαση να κατευθύνονται στη ΒΙΑΛ.
Οπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για 20 παιδιά και 31 ενήλικες, ανάμεσά τους και 4 άτομα με κινητικά προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι και αυτοί εξαιτίας της ασφυξίας που επικρατεί στη ΒΙΑΛ υποχρεώθηκαν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της μετακίνησης.
Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του δημάρχου Χίου, Μαν. Βουρνού, που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του γι' αυτήν την κίνηση του υπουργείου, θεωρώντας ότι αποσκοπεί στη δημιουργία εμποδίων στο κλείσιμο της Σούδας.
Στις ίδιες δηλώσεις, ο δήμαρχος επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό για οριστικό λουκέτο στη Σούδα, προσδιορίζοντάς το στα μέσα του Σεπτέμβρη.
Παράλληλα, προανήγγειλε και την αναβάθμιση του χώρου, που αρχικά θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης και στη συνέχεια θα εξωραϊστεί σε χώρο περιπάτου, με δημιουργία πρασίνου και αναστήλωση των τειχών στα πρότυπα της νότιας πλευράς.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης