«Ναυάγησε» στη Μυτιλήνη η δίωξη της αλληλεγγύης

FacebookTwitterE-mailPrint

«Ναυάγησε» στη Μυτιλήνη η δίωξη της αλληλεγγύης

View Original

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης | efsyn.gr | 14 Ιανουαρίου 2023

«Ναυάγησε» στη Μυτιλήνη η δίωξη της αλληλεγγύης

Οριστική παύση στη δίωξη 22 εκ των 24 κατηγορουμένων για πλημμελήματα στην υπόθεση της ERCI αποφάσισε χθες το Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης, ενώ για τους δύο η υπόθεση επιστρέφει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με την πιθανότητα της παραγραφής να είναι προ των πυλών. Πρόκειται για δύο Ελληνες, κατηγορούμενους για πλαστογραφία ο πρώτος και για παροχή ουσιωδών πληροφοριών για διευκόλυνση εγκληματικών πράξεων ο άλλος, σε μια διαδικασία όμως που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε χρόνους-ρεκόρ ώστε να μην παρέλθει η πενταετία της παραγραφής.

Η απόφαση ήρθε μετά την αναγνώριση του πλήθους σφαλμάτων που εντόπισαν άπαντες οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, πρωτίστως όμως –όσον αφορά τους αλλοδαπούς– ότι το παραπεμπτικό βούλευμα δεν επιδόθηκε ποτέ στη μητρική γλώσσα του καθενός, ενώ στο σύνολό τους δεν παρέλαβαν ποτέ και το ίδιο το κατηγορητήριο ούτε καν στα ελληνικά!

Παράλληλα, κατά πλειοψηφία απαλλάχθηκαν άπαντες από την κατηγορία της κατασκοπίας λόγω αοριστίας, που βασίζεται στο ότι το αδίκημα περιγραφόταν με τον παλιό ποινικό κώδικα. Ενδιαφέρον ωστόσο είχε η επισήμανση της προέδρου ότι πουθενά δεν ορίζεται ρητά ότι η γνώση των θέσεων των σκαφών του λιμενικού σώματος αποτελεί κρατικό απόρρητο, είτε με τον παλιό είτε με τον νέο ποινικό κώδικα, σε αντίθεση με μία εκ των δικαστών που θεωρεί ότι το συγκεκριμένο έπρεπε να διερευνηθεί από το δικαστήριο.

Επίσης απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων, μια και δεν υφίσταται πλέον ως αδίκημα, ενώ διατάχθηκε και η παύση κάθε δίωξης για πράξεις έως και τις 13/1/2018.

Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι οι 24 διασώστες συνεχίζουν να ζουν υπό το ενδεχόμενο μιας νέας, κακουργηματικής δίωξης.

Απόφαση

«Δεν είναι να θριαμβολογεί κανείς με την απόφαση, με την έννοια ότι δεν απαντά στην ουσία των κατηγοριών», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Κλειώ Παπαπαντολέων, συνήγορος της Σάρας Μαρντίνι και του Σον Μπάιντερ, των δύο πλέον χαρακτηριστικών περιπτώσεων ανθρώπων που από ήρωες-διασώστες βρέθηκαν προφυλακισμένοι με βαριές κατηγορίες.

«Η απόφαση σήμερα εξαντλήθηκε σε δικονομικά ζητήματα, γιατί πραγματικά δεν μπορούσε να προχωρήσει με τις αοριστίες, τα νομικά κενά και τα βαρύτατα σφάλματα που παρουσιάστηκαν. Εχει πολύ δρόμο για τη διερεύνηση των κακουργημάτων που βρίσκονται στη δικογραφία και μετά από μια πενταετία είναι ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης. Συνιστά βέβαια μια πρώτη αναγνώριση σφαλμάτων στην όλη διαδικασία και αυτό συνιστά μια ικανοποίηση», συμπλήρωσε η ίδια.

«Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή, να περιμένουμε 4,5 χρόνια ως όμηροι και παρουσιάζονται τέτοιου είδους θέματα με τις μεταφράσεις», δήλωσε και ο Σον Μπάιντερ, που σε όλη τη διαδικασία επιζητούσε τη διεξαγωγή της δίκης. «Αυτό που θέλω είναι να γίνει η δίκη και να αποδείξουμε την αθωότητά μας», είπε μεταξύ άλλων, ευχαριστώντας και όσους βρέθηκαν στο πλευρό τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα έπρεπε να ποινικοποιούνται ποτέ. Τέτοιες δράσεις αποτελούν απλούστατα ανθρωπιστική επιταγή και ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε χθες η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας από τη Γενεύη.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Centers & Facilities
/
Πρόσφυγες, Μετανάστες & Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/